CU wil duurzaam OV in Zuidoost Fryslân

ov webdonderdag 16 juli 2015 12:46

De komende jaren zullen er vervuilende bussen in Zuidoost Fryslân gaan rijden als het aan Gedeputeerde Staten van Fryslân ligt. De ChristenUnie is hier teleurgesteld over en vraagt zich af of het college wel haar uiterste best heeft gedaan om duurzame bussen te laten rijden. ‘In de aanbesteding voor Openbaar Vervoer in Zuidoost Fryslân zet de provincie in op dieselbussen. Terwijl gas goedkoper en schoner is. Inschrijvers worden helemaal niet uitgedaagd om met duurzame bussen te komen. Onbegrijpelijk.’ Aldus Anja Haga, Fractievoorzitter van de ChristenUnie Statenfractie.

Bij de aanbesteding openbaar vervoer voor 2016-2022 in Zuidoost Fryslân is de milieueis Euro VI, de standaardnorm voor Europa waar ook de nieuwere dieselbus onder valt. Voor de concessie Vlieland, Terschelling en Ameland is wel de eis elektrisch of biogas. Haga: “De provincie zegt voor diesel te kiezen omdat bussen op gas of elektrisch minder grote afstanden kunnen rijden op een dag. Er moet dan getankt worden of een extra bus komen, en dat kost geld. De vraag is alleen voor hoeveel bussen dit geldt. Waarschijnlijk kan een groot deel van de bussen de hele dag rijden op gas, en slechts een klein gedeelte niet. Waarom daagt de provincie de inschrijvers niet uit om met een maatoplossing te komen, die duurzaam is? Wij vragen gedeputeerde Kramer de concessie aan te passen.”

De ChristenUnie is van mening dat de Provincie haar uiterste best moet doen om te komen tot een fossielvrije samenleving, zeker gezien de Urgenda-zaak onlangs. De rechtbank in Den Haag heeft op 24 juni beslist dat de overheid meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland te verminderen. De uitstoot moet in Nederland in 2020 ten minste 25% lager zijn dan in 1990. Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen is ook de inzet van provincies nodig. Wat de ChristenUnie betreft hoort duurzaam OV hierbij.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
antwoordbrief aan CU over duurzame brandstoffen 20150818203,5 kBapplication/pdfdownload
SV Aanbesteding OV en duurzaamheid22,6 kBapplication/pdfdownload
Labels
Verkeer & Vervoer

« Terug

Reacties op 'CU wil duurzaam OV in Zuidoost Fryslân'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.