CU maakt zich in Europa sterk voor Omrop Fryslân

SAM_2763donderdag 24 april 2014 14:29

De ChristenUnie maakt zich in Europa sterk voor een onafhankelijke positie van Omrop Fryslân. Dat zei lijsttrekker Peter van Dalen van de Europese ChristenUnie fractie donderdag op een bijeenkomst van de ChristenUnie Fryslân in Leeuwarden.

In de plannen voor de nieuwe Nederlandse mediawet komen alle regionale omroepen onder de paraplu van de Nederlandse Publieke Omroep. Die bepaalt vervolgens wat wel en niet uitgezonden moet worden en op welk tijdstip. Daarmee komt de onafhankelijke positie van Omrop Fryslân in gevaar.

Van Dalen onderschrijft de belangrijke positie van Omrop Fryslân als het gaat om het bevorderen van het gebruik van de Friese taal, de emancipatie van Friezen en hun cultuur. Dat vereist een onafhankelijke positie waarbij de omroep zelf kan beslissen wat wel en niet uitgezonden wordt en wanneer.

In het Europees Parlement heeft EFA (European Free Alliance) het initiatief genomen om via het Europees Parlement de regering in Den Haag te herinneren aan de verplichting om de Friese taal en de rechten van Friezen te beschermen. Het Fries geldt in Europa als officiële minderheidstaal met een beschermde status. Dat is afgesproken in het Europese Handvest voor minderheidstalen uit 1992 dat door Nederland is onderschreven. Volgens het Europese verdrag voor bescherming van minderheden uit 1995 behoren Friezen tot een nationale minderheid die eveneens bescherming verdient. Daarbij hoort een onafhankelijke omroep.

Van Dalen benadrukte verder het belang van Europa voor de regio’s. In de afgelopen jaren zijn via verschillende programma’s vele miljoenen naar Fryslân gegaan. Burgers en bedrijfsleven hebben daar volop van geprofiteerd.

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden