Motie van wantrouwen tegen gedeputeerde inzake dossier Thialf

woensdag 27 november 2013 13:51

De vergadering van Provinciale Staten van 27 november kan met recht een van de roerigste van deze periode worden beschouwd. Na een urenlange discussie met gedeputeerde Hans Konst over het dossier Thialf werd uiteindelijk een motie van wantrouwen ingediend, die ook door de ChristenUnie werd gesteund. Centrale vraag was of de Gedeputeerde de Friese Staten voldoende had geïnformeerd over de perikelen rondom de vernieuwbouw van Thialf.

De (ver)nieuwbouw van Thialf heeft de Friese Staten al meermalen bezig gehouden. Er passeerden in het verleden megalomane plannen voor een volledige nieuwbouw nabij het Abe Lenstra stadion en ook was er een plan voor de aanleg van diverse banen op de huidige locatie. Uiteindelijk kwamen de Staten in december vorig jaar overeen dat voor ruim € 50 miljoen op de huidige locatie een baan zou worden gebouwd die aan alle wedstrijdeisen van de KNSB zou voldoen. Een tweede wedstrijdbaan zou eventueel worden aangelegd, maar daarvoor moesten andere partijen zich als financier opwerpen. De ChristenUnie stemde tegen het plan. We zijn voor de verbouw van Thialf, maar vonden het onverantwoord zoveel gemeenschapsgeld hieraan te besteden. Een amendement van de ChristenUnie om de bijdrage van de provincie te maximeren op € 35 miljoen haalde het niet.

Inmiddels waren er eind vorig jaar sterke aanwijzingen dat op meerdere locaties in het land (Almere en Zoetermeer) plannen waren voor het bouwen van een ijshal. Begin dit jaar werd duidelijk dat de KNSB de keuze voor Thialf nog niet had gemaakt, maar door middel van een ‘beautycontest’ de verschillende initiatieven tegen elkaar wilde afwegen. Groot was de schrik toen de uitslag van de beautycontest bekend werd gemaakt. Niet Thialf was de eerste keus van de KNSB maar Icedome in Almere!

Uit het feitenrelaas over Thialf dat de Staten vorige maand ontvingen en dat vorige week ter bespreking op de agenda van de Staten stond, bleek dat Gedeputeerde Staten al op de hoogte waren van de onzekerheden over de keus van de KNSB toen de Staten in december 2012 een besluit moesten nemen over het wel of niet beschikbaar stellen van € 50 miljoen.  De coalitie van PvdA, CDA en FNP achtte het gerechtvaardigd dat de gedeputeerde dit niet meldde aan de Staten. De oppositie was van mening dat deze cruciale informatie niet had mogen ontbreken en diende daarop een motie van wantrouwen in tegen de gedeputeerde.

Voor de ChristenUnie was er geen andere keus dan de motie mee te ondertekenen. “We hebben het in de fractie uitvoerig besproken. De belangrijkste vraag voor ons was: vertrouwen we deze gedeputeerde een volgend groot en gevoelig dossier toe. En kunnen we erop vertrouwen dat hij ons dan volledig en op tijd informeert. We moesten die vraag ontkennend beantwoorden. Dan rest ons niets anders dan daarnaar te handelen”, aldus fractievoorzitter Anja Haga.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Bijdrage 27-11-2013 Thialf feitenrelaas AH14,9 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Motie van wantrouwen tegen gedeputeerde inzake dossier Thialf'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.