ChristenUnie wil Fryslân schalievrij

sschaliegasdinsdag 27 augustus 2013 23:24

Het doen van proefboringen naar schaliegas past niet in de ambitie van de Provincie Fryslân om in 2050 onafhankelijk te zijn van fossiele energie. Dat vindt de ChristenUnie in de Staten van Fryslân. De ChristenUnie vraagt daarom aan Gedeputeerde Staten om zich op voorhand uit te spreken tegen proefboringen en Fryslân schaliegasvrij te verklaren.

Het past bij de duurzame ambitie van Fryslân om voortdurend te zoeken naar nieuwe vormen van hernieuwbare energie door wind, zon en water, vindt de ChristenUnie. In februari van dit jaar steunden de Friese Staten een motie van de ChristenUnie om te streven naar een fossielvrije provincie in 2050.
Het winnen van schaliegas is nog zeer omstreden omdat niet duidelijk is welke gevolgen het heeft voor het milieu. Daar wordt landelijk onderzoek naar gedaan. Ook worden vraagtekens gezet bij de noodzaak en de risico's.  “De ChristenUnie vindt dat we op een andere manier over energie moeten nadenken. We willen fors inzetten op energiebesparing en alle vormen van duurzame energie”, zegt fractievoorzitter Anja Haga.
Fryslân zou niet de eerste provincie zijn die zich het etiket schaliegasvrij opplakt. In Brabant is een meerderheid van de Staten voor het weren van proefboringen naar schaliegas. Ook hebben zich al 50 gemeenten in Nederland schaliegasvrij verklaard.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
antwoordbrief aan CU over proefboring schaliegas 20130919178,1 kBapplication/pdfdownload
sv 27-08-2013 schaliegas35,4 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil Fryslân schalievrij'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.