Duidelijkheid over taken Provincie

vrijdag 21 december 2012 13:00

Veel provincies zijn Fryslân al voorgegaan in een discussie over de kerntaken, maar op de laatste vergadering van het jaar gingen ook de Staten van Fryslân met elkaar in debat om helder te krijgen waarvoor Fryslân zich wel of niet verantwoordelijk voelt. Een aantal taken is duidelijk: de provincie heeft een sterke taak als het gaat om bijvoorbeeld landbouw, natuur, ruimte en openbaar vervoer. Maar wat moet Fryslân met sport, onderwijs en sociaal beleid. Daarover spitste de discussie in de Staten zich toe.

De fractie van de ChristenUnie liet zich niet onbetuigd. Zo vindt de fractie het bevorderen van een goed economisch klimaat een kerntaak, zeker in de huidige crisis. “Pak het bevorderen van het economisch klimaat zo veel mogelijk op in noordelijk verband”, zei fractievoorzitter Anja Haga. “Geen landsdeel noord maar wel een sterk Noord-Nederland”.

In het verkiezingsprogramma stelde ChristenUnie dat sociaal beleid in principe een taak is die bij het Rijk en de gemeenten hoort. “Het is een belangrijk onderdeel voor de ChristenUnie: omzien naar elkaar,” zei Haga. “We zijn samen verantwoordelijk. Niet: ieder voor zich en het recht van de sterkste. Laat het rijk en de gemeenten zich bezighouden met zorg en sociaal beleid, waar ze goed in zijn. Laat de provincie zich bezighouden met gemeente overstijgende taken als het gaat om sociaal beleid”. 

Ook op het gebied van onderwijs ziet de ChristenUnie geen eerste taak voor de Provincie. Het bevorderen van de Friese taal is wel belangrijk en daarin heeft de Provincie een taak. Dat kan op verschillende manieren, zoals via literatuur of in het bevorderen van het vestigen van 2- of 3talige scholen.

Als het gaat om sport dan ziet de ChristenUnie een taak voor de provincie weggelegd als het gaat om het bevorderen van specifiek Friese sporten zoals het kaatsen en het fierljeppen.

#samen  #schepping  #sterk

« Terug

Archief > 2012

Geen berichten gevonden