Nieuw Thialf: Ja. Maar niet tegen elke prijs

thialf logovrijdag 21 december 2012 14:48

De ChristenUnie is voor de vernieuwbouw van de schaatshal Thialf in Heerenveen op zodanige wijze dat het weer voldoet aan de A-status. Maar de € 50 miljoen die de Provincie Fryslân daaraan wil besteden vindt de ChristenUnie te veel. Vooral omdat eerder dit jaar de Staten hebben uitgesproken een bedrag van ‘slechts’ 20 miljoen aan de vernieuwbouw te willen spenderen. Woensdag besloten de Friese Staten in meerderheid dat het nieuwe Thialf kan rekenen op het enorme bedrag van € 50 miljoen uit de Provinciale kas. De ChristenUnie stemde tegen.

Voor de ChristenUnie is het geen ambitie om Thialf te verbouwen tot het beste schaatsstadion ter wereld. Maar wel moet de A-status behouden blijven. Daarvoor is het nodig dat de wedstrijdbaan wordt vernieuwd en het stadion grondig wordt aangepakt. Uit nieuwe calculaties bleek dat deze hele operatie € 71 miljoen gaat kosten. Dat is meer dan in eerste instantie werd aangenomen. Voor de ChristenUnie is het bespreekbaar dat de helft van het bedrag door de Provincie wordt gefinancierd. In een amendement stelde de ChristenUnie daarom voor het bedrag van € 35 miljoen beschikbaar te stellen, maar daarvoor werd geen meerderheid gevonden. Het resterende bedrag zou volgens de ChristenUnie opgebracht moeten worden door marktpartijen en het Rijk.

Gedeputeerde Staten wil met de € 50 miljoen die nu is gereserveerd voor Thialf aan de slag met de vernieuwbouw. Maar tegelijkertijd wordt nog gezocht naar medefinanciers om de financiering van het totale project (berekend op € 106 miljoen) te realiseren. “Met de 50 miljoen kan de bouw van wedstrijdbaan doorgang vinden, ook zonder bijdragen van de rijksoverheid en marktpartijen”, betoogde Ynze de Boer namens de ChristenUnie. “Het is voor ons de vraag of andere partij nog over de brug komen. In ieder geval wordt de druk om mee te betalen minder. Dat verzwakt de onderhandelingspositie van Fryslân”.

De ChristenUnie noemde verder als positief effectief de stimulans op de werkgelegenheid die van een dergelijk groot verbouwproject uitgaat. “De vernieuwing van Thialf levert in deze crisistijd veel werk op aan een grote groep bouwvakkers die anders misschien in de WW terecht gekomen waren”, aldus De Boer.

#sterk

« Terug

Archief > 2012

Geen berichten gevonden