ChristenUnie maakt zich zorgen om toekomst Experiment Gaasterland

100_4532dinsdag 20 maart 2012 19:09

De Provinciale Statenfractie van de ChristenUnie in Fryslân maakt zich zorgen om de voortgang van het experiment Gaasterland. Dit experiment dat tot doel heeft natuurontwikkeling te realiseren in Gaasterland, dreigt door bezuinigingen zijn status te verliezen. De ChristenUnie stelt hierover vragen aan Gedeputeerde Staten.

 Dit experiment Gaasterland is aan het eind van de jaren ’90 opgericht, nadat er grote commotie was ontstaan bij het bekend worden van de plannen voor de EHS (Ecologische Hoofd Structuur) in Gaasterland. Onder de bevolking was sterke weerstand ontstaan  tegen de EHS omdat agrarisch gebied zonder overleg werd bestemd om te worden omgevormd naar natuur. In het experiment Gaasterland sloegen agrarische natuurbeheerders en particuliere natuurbeheerder de handen ineen en stelden zich als doel 550 hectare  natuur te realiseren met dezelfde natuurwaarden. Daarbij houden ecologie, economie en landschap elkaar in evenwicht.  Toenmalig minister Van Aartsen bekrachtigde  indertijd de status aparte van het Experiment Gaasterland.

 Met de ondertekening van het Bestuursakkoord Natuur tussen Rijk en Provincie is de financiering van natuur geconcentreerd op de EHS. De contouren van de ingedikte EHS worden door de Provincie opnieuw vastgesteld. Het experiment Gaasterland wordt daar niet in genoemd en dat doet vrezen dat de status van het Experiment is vervallen en daarmee de financiering ervan.

 De ChristenUnie wil van GS weten of deze conclusie  klopt en hoe  GS die mogelijk voortijdige beëindiging ziet in het licht van de ontstaansgeschiedenis van het Experiment Gaasterland.   Ook wil de ChristenUnie van GS weten of een beëindiging leidt tot  juridische claims. Het experiment heeft op papier een duur tot 2018.

 De ChristenUnie zou het betreuren als het Experiment Gaasterland voortijdig wordt afgebroken doordat financiën ontbreken . “Er is 85 procent van de opgave voor natuurontwikkeling gerealiseerd, zonder dat er bezwaren zijn geuit door de inwoners. Er is groot draagvlak voor het Experiment. Daar moeten we heel zorgvuldig mee omgaan”, zegt fractievoorzitter Anja Haga van de ChristenUnie. “Er zijn uitgewerkte plannen om ook de laatste 15 % van de opdracht te realiseren. Mogelijk dat het tempo van de uitvoering vertraagd moet worden door de bezuinigingen. Daar valt met de streek vast wel over te praten.”

#schepping 

SCHRIFTELIJKE VRAGEN, ex artikel 39 Reglement van Orde

 

  1. Wat is de huidige status van het experiment Gaasterland?
  2. Hoe beoordeelt GS de resultaten die het experiment Gaasterland  tot nu toe heeft opgeleverd?
  3. Breed draagvlak was en is een belangrijke pijler onder het experiment. Hoe belangrijk
    vindt u draagvlak onder inwoners bij het plannen van natuurontwikkeling? Hoe
    beoordeelt u het draagvlak dat het experiment heeft?
  4. In het verleden hebben plannen voor het omvormen van agrarisch gebied naar natuur in
    het gebied tot zeer grote commotie geleid. Hoe schat u de gevolgen in wanneer
    een breed gedragen proces door een van de deelnemende partijen wordt beëindigd?
    Wat heeft dat bijvoorbeeld voor gevolg voor de mate van politieke
    geloofwaardigheid onder de inwoners van de streek?
  5. Hoe is de financiering van het experiment Gaasterland tot nu toe geregeld?
  6. In hoeverre wordt het voortbestaan van het experiment bedreigt door nieuwe
    bezuinigingen op natuur?
  7. Kan het experiment door een van beide partijen (deelnemers of overheid) worden
    beëindigd? Of levert beëindiging door een van de partijen gegronde juridische
    claims op en hoe verwacht u dat die zullen luiden?
  8. In hoeverre is de Provincie als (mede-) financierder van het experiment gehouden
    aan gemaakte afspraken in het verleden?

 

« Terug

Archief > 2012

Geen berichten gevonden