ChristenUnie vindt het hoogste tijd voor Provinciaal Energiefonds

windmolen kleindonderdag 08 maart 2012 16:47

Woensdag 7 maart is in door de Staten gesproken over Enerzjy Kooperaasje Fryslan. Dit plan komt voort uit een initiatiefvoorstel van de ChristenUnie. Hierbij de bijdrage van commissielid Jacob Halma.

De ChristenUnie-fractie is blij dat een vervolg is gegeven aan het in sept 2009 aangenomen initiatiefvoorstel van de ChristenUnie-fractie voor de Oprichting van het fonds Skjinne Fryske Enerzjy . Tegelijkertijd zijn we ook teleurgesteld omdat het 2,5 jaar heeft moeten duren voordat er een voorstel op tafel ligt. Op de verkenningsnotitie staat als datum september 2011. Dat is ook al weer een half jaar geleden. Wat ons betreft mag dit onderwerp wel een hogere prioriteit krijgen; dat lijkt mij ook nodig om de doelstellingen van het college te realiseren. Ik zou graag van de gedeputeerde willen horen wat zijn mening hierover is.

De ChristenUnie-fractie is blij dat een vervolg is gegeven aan het in sept 2009 aangenomen initiatiefvoorstel  van de ChristenUnie-fractie voor de  Oprichting van het fonds Skjinne Fryske Enerzjy . Tegelijkertijd zijn we ook teleurgesteld omdat het 2,5 jaar heeft moeten duren voordat er een voorstel op tafel ligt. Op de verkenningsnotitie staat als datum september 2011. Dat is ook al weer een half jaar geleden. Wat ons betreft mag dit onderwerp wel een hogere prioriteit krijgen; dat lijkt mij ook nodig om de doelstellingen van het college te realiseren. Ik zou graag van de gedeputeerde willen horen wat zijn mening hierover is.

Het idee achter het initiatiefvoorstel van de ChristenUnie in 2009 was dat er meer wordt gedaan aan duurzame energievoorziening in Fryslan met als aandachtsgebieden:

  • de productie van duurzame energie;
  • een schoon milieu (zit al besloten in duurzaam);
  • besparing van energiegebruik;
  • werkgelegenheid en kennis op het gebied van duurzaamheid;
  • voldoende rendement (> 3,75 %) om de continuïteit van het fonds te waarborgen.

Nu ligt er een verkenningsnotitie. Hierin vinden we het oorspronkelijke idee van de initiatiefnota op een aantal punten terug, daarom kunnen we dan ook achter het voorstel van GS staan.

Maar we hebben ook nog wel een paar vragen:

Betekent de keuze voor optie 2 (financiering en/of ontwikkelorganisatie voor duurzame energie) dat de mogelijkheid om ook aan de exploitatie deel te nemen wordt uitgesloten?
Een exploitatie maatschappij oprichten zou ook niet onze eerste keuze zijn, maar als daar hele goede redenen voor zijn waarom zou je het dan niet doen? Er heeft eerder een Provinciaal Energie Bedrijf bestaan. Het resultaat daarvan is dat de provincie Fryslân nu middelen heeft om een ENERZJY KOOPERAASJE FRYSLAN op te starten.

Volgens de verkenningsnota is er weinig ruimte voor toename van windenergie. Waarom niet?
Ook hierin gaat de ontwikkeling door en komen er windmolens met een hogere effiency.

In plaats van nu een haalbaarheidsonderzoek te doen, hadden wij graag een compleet projectvoorstel gezien met daarin aangegeven wat de go/no go beslismomenten zijn en wanneer PS voorstellen moet goedkeuren. Helaas moeten we het doen met een verkenning. Wij
zouden daarom graag zien dat met het haalbaarheidsonderzoek ook een projectvoorstel wordt opgesteld. Nog liever zagen we direct een
projectvoorstel, businesscase of hoe je het ook maar noemt. Kan de gedeputeerde dat toezeggen? Voor ons is niet de vraag of er een ENERZJY KOOPERAASJE FRYSLAN moet komen maar in welke vorm deze er komt. Om de doelstellingen van de provincie op het gebied van duurzame energie te halen moeten er nu concrete stappen worden gezet. Nu een haalbaarheidsstudie doen is naar ons idee onnodig en daarmee verliezen we teveel tijd.


#schepping

 

« Terug

Archief > 2012

Geen berichten gevonden