Veenweidegebied bewaren voor de toekomst

1010989.JPGdonderdag 26 januari 2012 12:29

Een deel van het veenweidegebied in Fryslân wordt intensief gebruikt door de landbouw. Omdat de veenlaag langzamerhand inklinkt, daalt de bodem en moet het waterpeil ten behoeve van de landbouw verder worden verlaagd. Met als gevolg dat de bodem verder daalt, verdroging plaatsvindt in natuurgebieden en er ernstige schade ontstaat aan woningen met houten funderingen en aan de infrastructuur.

Er moet iets gebeuren om dit proces te keren of in ieder geval te vertragen. Daarom gaan diverse belanghebbenden uit het veenweidegebied aan de slag met een lange termijnvisie voor het Friese veenweidegebied tot 2050-2100. De Staten van Fryslân moesten deze week instemmen met de startnotitie hiervoor. Namens de ChristenUnie pleitte Wiebo de Vries voor een regierol voor de provincie. "Er zijn veel belanghebbenden in het hele proces die soms tegengestelde belangen hebben. Om toch tot een gezamenlijk gedragen visie te komen, moet een van de partijen voorop willen lopen," zei hij.

Voor de ChristenUnie staat niet bij voorbaat vast dat het huidige beheer tot in lengte van jaren kan voortduren. Waar het kan zullen boeren de ruimte moeten krijgen om een rendabel bedrijf te kunnen exploiteren. Maar soms moeten er andere keuzes worden gemaakt. Het is van belang dat niet bij voorbaat al posities worden ingenomen. Om die reden stemde de ChristenUnie ook in met een motie die het mogelijk maakt meerdere scenario's te gaan onderzoeken dan de drie scenario's die de Provincie in de startnotitie heeft gemaakt.

De Vries zei verder dat de ChristenUnie vindt dat huizenbezitters niet verder gedupeerd mogen worden door schade aan de houten funderingen. 

« Terug

Archief > 2012

Geen berichten gevonden