Lemmer krijgt aquaduct onder Zijlroede

snelwegwoensdag 10 februari 2010 16:44

Provinciale Staten van Fryslan stemmen in met een motie van de ChristenUnie om €15 miljoen beschikbaar te stellen voor een aquaduct onder de Zijlroede in de rondweg om Lemmer. Met de aanleg van het aquaduct hoopt de ChristenUnie een oplossing te bieden aan knelpunten in de bereikbaarheid van Zuidwest Fryslan, zowel over de weg als over water.

Vandaag spreken de Friese Staten over de herprioritering van de Friese wegenprojecten (spoor 2) en de vrijval daarop. Deels wordt deze vrijval bestemd als dekkingsmiddel voor het Regionaal Specifiek Pakket, een pakkagedeal met het Rijk om diverse infrastructurele projecten in Fryslân uit te voeren en waarbij het Rijk fors investeert en de Provincie cofinanciering levert.

De verkeersproblematiek rond Lemmer wordt expliciet genoemd in het coalitieprogramma van Fryslân. Dat geeft de ChristenUnie aanleiding om bij behandeling van het agendapunt herprioritering van de Friese wegenprojecten (spoor 2) de aanleg van het aquaduct onder de Zijlroede opnieuw bij de Staten onder de aandacht te brengen. De Staten nemen vandaag een besluit over deze herprioritering. In het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor de Provinciale Staten wordt ook gepleit voor het oplossen van de verkeersproblematiek van Lemmer. de herprioritering van de Friese wegenprojecten levert vrijval op, waaruit de bijdrage voor de aanleg van het aquaduct gefinancierd kan worden.

Het gevraagde bedrag van € 15 miljoen is naar verwachting niet voldoende om alle kosten voor de aanleg van het aquaduct te dekken. De ChristenUnie verwacht daarnaast ook bijdragen van de gemeente Lemsterlân en Gaasterlân- Sleat.

« Terug

Archief > 2010

Geen berichten gevonden