Matthijs de Vries van de ChristenUnie werd unaniem uitgeroepen tot winnaar van het debat

woensdag 28 februari 2007 10:44

Jongerendebat bij Friesland College druk bezocht:
De zondagsrust behouden, de Friese taal verplicht in het inburgeringsprogramma of gratis openbaar vervoer voor iedereen. Het is een greep uit de onderwerpen die aan de orde kwamen tijdens het eerste politieke debat voor en met jongeren bij het Friesland College. Het debat was georganiseerd door cursisten van het Friesland College, als onderdeel van de promotiecampagne 'Stembureau de Jong'.



Onder leiding van Marijke Roskam gaven Sabina Rietveld (PvdA), Esther Keizer (CDA), Erika Schaafsma (Grienlinks), Matthijs de Vries (Christen Unie), Avine Fokkens (VVD), Sybren Posthumus (FNP), Iris Kloosterman (GBF) en Anneke Apperloo (SP), jonge kandidaten van Friese politieke partijen, hun mening over uiteenlopende onderwerpen.

Rapper Remon de Jong opende het debat met zijn speciale verkiezingsrap 'Stembureau de Jong'. "Omdat jongeren daar meer naar luisteren dan naar Nova", aldus de rapper. Gespreksleider Marijke Roskam trakteerde de politieke kandidaten vervolgens op een kleine quiz om hun kennis te testen van muziek, de X-Factor en computerprogramma's.

Daarna gaven de kandidaten hun mening over de onderwerpen zondagsrust, opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, de Friese taal, opvang van jonge kinderen, gratis openbaar vervoer en het houden van een referendum. Deze onderwerpen waren een uur lang onderdeel van een boeiende discussie in het Grand Café aan de Julianalaan.

Aan het eind kregen de kandidaten nog een minuut de tijd om hun belangrijkste programmapunten onder de aandacht te brengen van het jonge publiek. Cursisten van Marketing & Communicatie van het Friesland College, beoordeelden de kandidaten op originaliteit, overtuigingskracht, argumentatie, presentatie en begrijpelijk taalgebruik.

Matthijs de Vries van de ChristenUnie werd unaniem uitgeroepen tot winnaar van het debat. Nadat hij moest beloven bij het volgende jongerendebat zijn stropdas thuis te laten, sloot Marijke Roskam de bijeenkomst af.

Stembureau de Jong:'Stembureau de Jong' is een samenwerkingsverband van de provincie Fryslân met het Friesland College, ROC Friese Poort en NHL. In het project werken 70 studenten en cursisten aan activiteiten om de provinciale Statenverkiezingen onder de aandacht te brengen van jongeren.
Deze activiteiten zijn gericht op de campagne voor de verkiezingen op 7 maart. Het jongerendebat bij het Friesland College was één van de plannen. Ook de inzet van een mobiel stembureau op 7 maart bij de drie deelnemende scholen is een gevolg van deze samenwerking. Jongeren uit de gemeente Leeuwarden kunnen hier op die dag hun stem uitbrengen. Bij het Friesland College in Leeuwarden staat het mobiele stembureau op de campus aan de Julianalaan 97 van 13.30 uur tot 16.00 uur.
Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Geen resultaten gevonden

« Terug

Archief > 2007

Geen berichten gevonden