Politiek café ChristenUnie

maandag 26 februari 2007 15:33

LEEUWARDEN – De ChristenUnie Fryslân houdt maandagavond 26 februari een politiek café in het Oranje Bierhuis aan het Auckamastraatje 2 in Leeuwarden. Lijsttrekker Piet Adema van de ChristenUnie zal met jongeren spreken over onder anderen openbaar vervoer, woningen voor starters, sport en onderwijs. Ook Albert Oostland, tweede op de kandidatenlijst van de ChristenUnie is aanwezig.

De ChristenUnie wil ruimte bieden aan starters op de woningmarkt. Die kunnen door de hoge huizenprijs en de dure grond nauwelijks een woning te kopen. Met het systeem van ‘koopgarant’ hoopt de ChristenUnie daarin een oplossing te bieden. Omdat in deze formule de grond waarop de woning staat in eigendom blijft van de bouwer, gaan de kosten van de woning aanzienlijk omlaag. De ChristenUnie wil daarnaast dat de Provincie investeert in energiezuinige voorzieningen voor deze woningen, waardoor de woonlasten nog verder omlaag worden gebracht.

Op het gebied van het onderwijs heeft de ChristenUnie het plan gelanceerd om het bedrijfsleven mee te laten praten over de invulling van de lessen. De studiekosten van de jongere worden deels of helemaal door het bedrijf bekostigd. Als tegenprestatie bindt de jongere zich na zijn studie voor een afgesproken aantal jaren aan het bedrijf. Zo wordt voorkomen dat goed opgeleide jongeren wegtrekken uit Fryslân.

Jongeren bewegen nog steeds te weinig, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Daarom pleit de ChristenUnie voor een sportpas waarmee jongeren vanaf 12 jaar een jaar lang gratis een sport kunnen beoefenen. De Provincie, Sport Fryslân, sportkoepels en sportverenigingen zouden samen deze sportpas moeten ontwikkelen.

Over deze en andere onderwerpen zullen Piet Adema en Albert Oostland met jongeren van gedachten wisselen. Daarnaast zal de ChristenUnie deze week nog twee verkiezingsavonden houden in het kader van de regiotour. Dinsdagavond is er een bijeenkomst in Lemmer; donderdagavond komt de ChristenUnie regiotour in Franeker. De afsluiting van de regiotour vindt plaats in Heerenveen op dinsdag 6 maart.

« Terug

Archief > 2007

Geen berichten gevonden