Reddingsplan Thialf

Thialf ijsstadion Heerenveen vierkant.jpgwoensdag 17 juni 2020 14:51

“Dit is niet het eerste bedrag dat naar Thialf gaat en waarschijnlijk ook niet het laatste”, zegt Statenlid Lieuwe van der Pol. Hoeveel gemeenschapsgeld hebben de Staten er voor over om Thialf te laten voortbestaan?

De fractie van de ChristenUnie is kritisch over de gang van zaken bij Thialf. De provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen (de beide aandeelhouders) draaien op voor het verlies van de afgelopen drie jaar. De schaatsbond KNSB kan de bijdrage niet verhogen vanwege haar eigen financiële problemen. Sportkoepel NOC*NSF zegt toe € 250.000 euro over te maken in 2021. Over die toezegging zijn nog vragen.

In het herstelplan voor Thialf wordt om een bijdrage van 2 miljoen gevraagd van de provincie voor de komende twee jaar. Daarmee is het ijsstadion nog niet gered en winstgevend. Daarnaast moet de provincie rekening houden met de coronacrisis die effect heeft op het plan dat er nu ligt. Ook is de brandverzekering niet op orde waardoor de zonnepanelen uitgeschakeld moesten worden. Hierdoor zullen de energiekosten stijgen.

De ChristenUnie wil dat er een onderzoek komt dat uitgevoerd wordt door de Noordelijke Rekenkamer (NRK). De hele oppositie steunt de wens van de ChristenUnie. De coalitiepartijen voelen er niets voor. Van der Pol: “Het is belangrijk om wél terug te kijken en onderzoek te doen naar de gang van zaken. Om er van te leren en om te kijken hoe Thialf zich positief kan ontwikkelen”, zegt hij. Na het debat op 17 juni 2020 schaart ook de coalitie zich achter het NRK onderzoek. Het besluit wordt unaniem aangenomen.

Daarnaast wil de ChristenUnie dat de ijshal voor iedereen is en niet alleen voor de topsporters. Van der Pol: “Schaatsen in Thialf is een ervaring die elke Fries beleven wil.” Hij vraagt aan Provinciale Staten om nog eens te bevestigen, dat de breedtesport een blijvende en prominente plaats krijgt in het herstelplan voor Thialf. Het verzoek wordt met een ruime meerderheid aangenomen.

 

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie - Festlizzen fan breedtesport yn it ferskaat oanbod fan Thialf.pdf28,1 kBapplication/pdfdownload
Motie - Ûndersyk NRK beskútfoarmingsproses Nij Thialf.pdf31,2 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug