ChristenUnie vreest stikstofhandel over provinciegrenzen

Veehouderijbedrijf.jpgdinsdag 31 maart 2020 14:06

ChristenUnie Fryslân ontvangt signalen dat de provincie Noord-Brabant bezig is om agrarische bedrijven op te kopen uit andere provincies. De toekomst van de veehouderij staat op het spel als dit soort praktijken niet stoppen. De provincie Noord-Brabant heeft stikstofruimte nodig voor de realisatie van Logistiek Park Moerdijk. Statenlid Wiebo de Vries vreest voor stikstofhandel over de provinciegrenzen heen en stelt vragen aan het College van Gedeputeerde Staten.

De provincie Noord-Brabant gebruikt de stikstofrechten van agrarische bedrijven om de economische ontwikkeling voor industrie mogelijk te maken. ‘Wanneer de overheid dit opkoopbeleid heeft, staat voor grote bedrijven de deur wagenwijd open om massaal agrarische bedrijven op te kopen,’ zegt Wiebo de Vries. Er ontstaat stikstofhandel over de provinciegrenzen heen en dat betekent dat de provincies die het hardste stikstofruimte nodig hebben, bedrijven in het wilde weg gaan opkopen. De Vries betreurt deze gang van zaken. Hij is bang dat provincie Fryslân straks ‘leeggekocht’ wordt. Hij wil van het College van Gedeputeerde Staten weten hoe dit voorkomen kan worden en of het stikstofprobleem straks niet verschuift naar andere gebieden.

De Vries vraagt duidelijkheid over het ‘extern salderen’. ‘Het is van belang dat er heldere afspraken zijn,’ zegt hij. Het is de vraag of de stikstofruimte die vrijkomt door het opkopen van agrarische bedrijven ingezet kan worden voor industrie. Het Rijk, provincies en boerenorganisaties overleggen nog steeds over de stikstofaanpak. De ChristenUnie wil weten of het college op de hoogte is van de Noord-Brabantse praktijken en of dit ook speelt in Fryslân. Ook wil de ChristenUnie weten welke afspraken er over handel tussen provincies gemaakt zijn en wat Fryslân gaat doen zodat dit soort praktijken in de toekomst worden voorkomen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2020 03-31 SV CU Stikstofhandel over provinciegrenzen.pdf65,6 kBapplication/pdfdownload
Antwoordbrief CU over Stikstofhandel over provinciegrenzen heen _.pdf3,0 MBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug