Interpellatie over wielerronde

fietsendonderdag 22 februari 2018 11:14

Moet Fryslân op voorhand € 2 ton beschikbaar stellen voor het binnenhalen van een grote wielerronde en mogen Gedeputeerde Staten dat zomaar doen zonder toestemming van Provinciale Staten? Die vraag stond centraal tijdens het interpellatiedebat dat de ChristenUnie woensdag 21 februari hierover voerde. Gedeputeerde Sander de Rouwe vindt van wel. ‘Het staat in de Begroting van 2018,' zegt hij. Maar op de vraag van Wiebo de Vries waar dat dan expliciet vermeld staat, moet De Rouwe het antwoord schuldig blijven.

‘Het gaat me niet om de vraag of er wel of niet een grote wielerronde moet plaatsvinden in Fryslân,’ begint Wiebo de Vries zijn betoog. ‘Ik ben zelf een liefhebber van het wielrennen. Ik reed in het verleden ook rondjes om de kerk. Daar gaat het niet om. Twee ton is veel geld. Daarover moeten PS besluiten. Op basis van een goed debat waarin we afwegen of we inderdaad een etappe van een grote wielerronde willen binnenhalen.’

In een motie vraagt de ChristenUnie aan de gedeputeerde helderheid te geven over de bestemming van de € 2 ton. ‘Daar kun je veel lobby activiteiten voor ontwikkelen,’ aldus De Vries. Volgens De Rouwe gaat er veel geld zitten in het houden van andere wielerevenementen waarmee Fryslân zich op de kaart wil zetten. Goed voorbeeld daarvan is de Bincqbank tour die op 13 augustus 2018 in Heerenveen begint met een etappe langs verschillende Friese steden. ‘Daar komen heel veel mensen op af,’ aldus De Rouwe.

De Vries vindt verder dat GS meer werk moeten maken van de actieve informatieplicht van Gedeputeerde Staten. ‘Het is te gek dat we in de krant moeten lezen wat u allemaal van plan bent. Daarover moet u Provinciale Staten op voorhand informeren. De Rouwe zegt dat toe aan de Staten.    

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
CU 0221 2018 MOTIE Interpellatie lobbytraject actieve informatieplicht32,0 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload
Labels

« Terug