Hulpverlening mag geen last hebben van open brug

ambulanceswoensdag 18 oktober 2017 14:57

Politie, brandweer en ambulances moeten bij spoed altijd kunnen rekenen op vrij baan, ook bij bruggen. Maar dat is niet altijd het geval, zo bleek het op 17 oktober. Toen moesten twee ambulances met zwaargewonde patiënten bijna 10 minuten wachten voor een openstaande brug bij Skûlenboarch. De ChristenUnie stelde hierover vragen aan gedeputeerde Poepjes in de vergadering van Provinciale Staten op 18 oktober.

‘Is dit een ongewild neveneffect van de onbemande burgbediening,' vroeg Ynze de Boer van de ChristenUnie. ‘Had dit voorkomen kunnen worden als er een brugwachter was geweest?’ De Staten van Fryslân besloten vorig jaar tot het invoeren van onbemande brugbediening waarmee geen brugwachter meer nodig is op elke brug. 

‘Het gaat hier om leven en dood,’ aldus De Boer. ‘Doordat er een technische storing was met de piepers kon geen rechtstreeks contact worden opgenomen met de brugbediening. Daarop is contact gezocht met de Meldkamer Fryslân. Ook via die weg moet vrij baan voor de hulpverlening gegarandeerd zijn. Dat bleek niet het geval. De brugbediening ging gewoon door, met als gevolg dat de ambulances moesten wachten. Dat kan niet,’ aldus De Boer.

Gedeputeerde Poepjes beloofde de vragen binnen een week te beantwoorden.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
MV 17102017 brugbediening in noodgevallen bij Skulenborg9,1 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2017

Geen berichten gevonden