CU en D66 willen weten waarom provincie Fryslân geld laat liggen

Winkelstraat banner economiewoensdag 15 februari 2017 16:31

Fryslân laat mogelijk Europees geld liggen voor ontslagen (winkel)personeel. Dat blijkt uit berichtgeving van Friese media. Het Europese fonds stelt subsidie beschikbaar voor scholing en begeleiding naar nieuw werk. Ontslagen winkelmedewerkers kunnen hiervan gebruik maken. Fryslân maakt van dit fonds geen gebruik en loopt zo veel geld mis. De ChristenUnie en D66 willen van de gedeputeerde weten waarom er geen gebruik is gemaakt van het Europese Globaliseringsfonds.

In 2016 raakten 449 winkelmedewerkers uit Fryslân werkloos. De fracties willen weten hoeveel geld de provincie had kunnen binnenhalen als zij wel gebruik maakte van de regeling. Drenthe en Overijssel  kregen 1,8 miljoen euro vanuit het Europese fonds Gezamenlijk goed voor 800 werkloze winkelmedewerkers. Dat betekent dat de Europese Unie € 2.250 per persoon bijdraagt. Fractievoorzitter Wiebo de Vries van de CU: ‘Het is een gemiste kans dat Fryslân veel subsidiegeld laat liggen. Wij willen van de gedeputeerde weten hoe dit heeft kunnen gebeuren.’

Het binnenhalen van Europese subsidies wordt door SNN gedaan voor Fryslân, Groningen en Drenthe. Drenthe heeft bij het globaliseringsfonds niet samengewerkt met Fryslân en Groningen, maar wél met Overijssel. De ChristenUnie en D66 vragen zich af in hoeverre de drie noordelijke provincies samenwerken in SNN-verband. De Vries: ‘Hoe is het mogelijk dat Drenthe wel subsidies binnenhaalt, maar Fryslân en Groningen niet. De SNN is opgericht om juist op deze terreinen samen te werken,’ aldus De Vries.  Ook wil de fractie weten hoe de lobby verloopt met betrekking tot subsidies richting Brussel.

« Terug

Archief > 2017

Geen berichten gevonden