CU vraagt overzicht van stilstaande windmolens

DuurzameEnergievrijdag 30 september 2016 10:57

De provincie Fryslân wil in 2050 geen energie meer gebruiken van fossiele bronnen. Daarom wordt er veel geïnvesteerd in het gebruik van hernieuwbare energie: wind, zon en water. De Staten van Fryslân spraken hier woensdag over. De ChristenUnie ziet vooral hele mooie plannen, maar maakt zich zorgen over de uitvoering ervan. Bijvoorbeeld als het gaat om het vergroten van het aantal duurzame dorpen. ‘Op papier zijn we er voor, maar als een dorp vervolgens komt vragen om een bestaande windmolen wat groter te mogen maken, geven Gedeputeerde Staten niet thuis. Dan wordt het wel een moeilijk verhaal’, verwacht Richard Klerks van de ChristenUnie.

Verder maakt de ChristenUnie zich zorgen over het aantal windmolens in Fryslân dat stil staat. Er bereiken de fractie geluiden dat windmoleneigenaren op dit moment niet investeren in een nieuwe molen als de oude kapot of aan vervanging toe is. ‘De regels in Fryslân zijn heel streng. De masthoogte is gebonden aan regels die veel verder gaan dan landelijke regels. Daarbij worden windmolens zoals Fryslân ze wil toestaan, nergens meer gemaakt.  Gevolg is dat de energieopbrengst van de windmolens op papier nog wordt meegeteld, maar niet meer wordt geleverd. Reden voor onze fractie om GS te vragen naar een overzicht van molens die stilstaan,’zegt Klerks.

Een motie hiervoor werd door een meerderheid van de Staten weggestemd. De ChristenUnie broedt nu op andere mogelijkheden om dit overzicht te krijgen. ´Het gaat ons niet om wat er op papier staat, maar wat er wordt opgewekt. Het gaat ons om het resultaat.´   

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2016 28-09 M ongebruikte molens14,1 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug