CU vraagt om taskforce voor ontslagen werknemers Friesland Campina

FrieslandCampinavrijdag 12 juni 2015 16:11

ChristenUnie Tweede Kamerlid Carola Schouten wil dat de minister van Economische Zaken en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een taskforce instellen om de 375 ontslagen werknemers van FrieslandCampina in Leeuwarden en Beilen snel weer aan het werk te helpen.

In vragen aan de beide ministers vraagt ze of er bereidheid is een dergelijke taskforce in te stellen. De taskforce moet ook duidelijk maken hoeveel nieuwe banen er beschikbaar zijn en in welke kansrijke sectoren mensen weer aan het werk kunnen.

Onlangs maakte FrieslandCampina bekend 375 banen te schrappen. Daarvan verdwijnen er 145 in Leeuwarden. De grootste klap valt in Beilen waar 230 werkplaatsen worden gesaneerd. De ontslagronde heeft grote impact op de regio en de lokale werkgelegenheid. De fractie vraagt zich af of door vroegtijdig overleg van het bedrijf met de lokale en provinciale overheid, niet beter ingespeeld had kunnen worden op de ontstane situatie. Nu kwam de ontslagronde als volslagen verrassing.

Schouten wil ook van de ministers weten of de ontslagen in Leeuwarden gevolgen hebben voor de ambities voor Dairy Chain Fryslân en het daaraan verbonden onderzoek en onderwijs.

Schouten vraagt verder aan de ministers welke acties worden ondernomen vanuit de arbeidsmarktregio om de ontslagen werknemers aan een baan te helpen. Interne herplaatsing binnen FrieslandCampina is slechts beperkt mogelijk. Ze vraagt de ministers om dit in overleg te doen met de directie van FrieslandCampina, CNV, FNV, de provincies Fryslân en Drenthe en de lokale overheden.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
CU_Kamervragen ontslagen FrieslandCampina_10juni201577,0 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2015

Geen berichten gevonden