Kerkentour: Gereformeerde Gemeente Drachten

Drachten_Geref_Gemeente_Jeruzalemkerk_15_aug_2009_68-04woensdag 27 mei 2015 15:16

Op Pinksterzondag ben ik in het kader van de kerkentour op bezoek bij de Gereformeerde Gemeente in Drachten. Aangekomen bij de Jeruzalemkerk aan De Singel word ik hartelijk ontvangen door de koster van dienst. Deze wijst me ook een plek aan achter in de kerk. Al snel raak ik in gesprek met de persoon naast me. Vanochtend een leesdienst opgetekend door ds. Hoogerland.

Na het aanvangslied volgt de lezing van de wet. Vervolgens wordt de tekst van vandaag voorgelezen uit, hoe kan het ook anders op deze bijzondere dag, Handelingen 2: 1-13. De pinksterdag waarop de uitstorting van de Heilige Geest plaats vond.

Het centrale tekstgedeelte voor deze morgen staat in Handelingen 2:4a, “En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest …”.

De preek kent een aantal belangrijke aandachtspunten die worden uitgediept.

Allereerst is een belangrijk punt het bidden. De bijbel spoort aan om te bidden zonder ophouden.

Daarna wordt als punt aangehaald de gebeurtenis op zich. Pinksteren is slechts één maal voorgekomen. De komst van de nieuwe Trooster werd op deze dag een feit. Pinksteren is een gedenkdag geworden, waarbij we bij deze gebeurtenis mogen stilstaan.  Het heilig vuur kwam in de wereld. Het verwarmt, geeft licht en vernietigt wat niet goed is. We mogen in dit licht gaan staan dat warmte geeft in deze kouder wordende wereld. Omzien naar de mens.
Tenslotte wordt uitgelicht dat God een kompas is in ons leven. Met de Heilige Geest mogen we richting houden om niet af te wijken van ons pad.

Na het ontvangen van de zegen, eindigen we met het zingen van Psalm 68.

Mooi dat ik deze ochtend in een gemeente mocht zijn, waar ik niet alle weken kom. Dank voor de gastvrijheid en dank voor het feit dat ik deze bijzondere dag in de Jeruzalemkerk in Drachten mocht vieren.

Meer informatie over de kerkentour vindt u hier

« Terug

Archief > 2015

Geen berichten gevonden