Kerkentour: Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Drachten-ZW

dopermaandag 09 februari 2015 23:06

Bijna iedere zondag ben ik te vinden in mijn eigen gemeente; de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Drachten-ZW. Op de 8ste februari ging ik daar weer heen, nu om ook te luisteren als politicus (in spé?). Het werd heel bijzonder.

Mijn vrouw Ankie heeft ooit een schilderij gemaakt van de scene dat Jezus gedoopt werd in de Jordaan door zijn neef Johannes (de Doper). Toen kwam daar een witte duif bij, gezonden door de Vader, door God. Daarover ging de preek: Jezus ondergedompeld door Johannes in het vieze water van de Jordaan. Reeds vele mensen waren er doorheen gegaan, hadden zich gewassen. Rijen lang van wachtenden. En toen ............. Jezus!

Jezus in een badkuip waar heel veel mensen in gezeten hadden, zonder het water te reinigen, dus gewoon drek!
Hij als laatste, in het meest vieze water, het schuim stond er nog op! Hij ging daarin kopje onder. Hij als Zoon van de meest machtige in deze schepping (immers Vader heeft zelf dit allemaal gemaakt, zonder hulp van wie dan ook – ook niet van ons).

Jezus maakte het water schoon. Jezus maakte ons schoon. Alle troep van ons kleeft aan Jezus. Niks geen romantiek van een doopritueel, maar gewoon keiharde werkelijkheid. Jezus’ doop is vreselijk geweest, net zo erg als Zijn kruisdood.

Toen kwam die witte duif ................ zijn Vader zei daarmee: ‘Je bent mijn kind, je hoort bij mij.' Door Jezus is die boodschap voor ons allemaal. Wij zijn Gods kind.

We zeggen niet ‘omdat Hij gedoopt is, moeten wij gedoopt worden.’ Nee, maar wel ‘omdat Hij gedoopt is, mogen wij het avondmaal vieren.’
We gingen het avondmaal vieren die 8ste februari. Halleluja!

Ik geloof in Jezus, ik geloof in vergeving, ik geloof in het volgen van Jezus. Want en daarom ben ik christen. Daarom lid van de ChristenUnie, daarom actief lid van die partij. Zo’n preek doet me veel: als Hij dat allemaal doet voor mij, doe ik uit dankbaarheid toch veel voor de mensen om mij heen? Ik ga er helemaal voor. 
Ik geloof in Fryslân.

Reitze Douma.

Meer informatie over de kerkentour vindt u hier

« Terug

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari