Wie doet wat in het onderzoek naar REC

574.nl.0.m.foto-RECdonderdag 20 februari 2014 23:16

De Staten van Fryslân willen langdurig onderzoek laten uitvoeren naar de luchtkwaliteit en dioxine boven Harlingen. Dit vanwege de onrust rondom de Reststoffen Energie Centrale (REC). ”Inwoners van Harlingen hebben er recht op te weten wat ze inademen”, vindt Anja Haga. "Maar wel moet vooraf duidelijk zijn wat de verantwoordelijkheid is van de gemeente Harlingen en wat de provincie kan bijdragen." Een amendement van de ChristenUnie hiervoor werd door een meerderheid in de Staten gesteund.

Aanleiding voor het onderzoek is de blijvende onrust bij de inwoners van Harlingen over de uitstoot van de afvalverbrandingsinstallatie. Een onlangs gepresenteerd rapport van de Noordelijke Rekenkamer (NRK) concludeerde dat de procedure voor de vergunningverlening van de REC rommelig en niet goed is verlopen. Informatie was niet tijdig beschikbaar en er is onvoldoende adequaat gereageerd op de ontstane onrust.

Anja Haga zei in haar bijdrage de kritiek van de NRK te onderschrijven. “Achteraf zeggen we allemaal dat het anders had gemoeten. Wat we in ieder geval geleerd hebben is om geen beloftes te doen die je niet na kunt komen.  De beloftes over draagvlak en schoonste afvaloven in Europa hebben tot veel ruis geleid”, aldus Haga.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2014 19-02 amendement REC43,8 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden