Zorgen bij CU over veiligheid transport gevaarlijke stoffen

binnenvaartdonderdag 06 februari 2014 08:40

De ChristenUnie Statenfractie in Fryslân maakt zich zorgen over de veiligheid van het transport van gevaarlijke stoffen over water. De fractie wil weten in hoeverre de risico’s hiervan bij Gedeputeerde Staten bekend zijn. Zeker in combinatie met verregaande automatisering van bruggen, waarbij de brugwachter niet meer nodig is.

De ChristenUnie stelt hierover vragen aan GS. Directe aanleiding was een aanvaring op 4 februari van een schip geladen met 2500 ton methanol bij Stroobos. De brug, die automatisch wordt bediend, ging waarschijnlijk te vroeg dicht waardoor een aanvaring ontstond. Zowel de brug als de tanken liepen daarbij averij op. De schade leidde gelukkig niet tot lekkage van de giftige stof. Wel is vanwege de schade de brug gestremd. 

De ChristenUnie wil weten hoeveel gevaarlijke stoffen er over de Friese wateren worden vervoerd en hoe de veiligheid van deze transporten wordt gegarandeerd. Verder vraagt de ChristenUnie aan GS of het verstandig is het menselijk oog op alle bruggen te vervangen door een automatisch systeem. “Vooral als het gaat om routes waar gevaarlijke stoffen worden vervoerd”, zegt statenlid Wiebo de Vries.    

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
antwoordbrief CU aanvaring stroobos241,5 kBapplication/pdfdownload
sv05-02-2014 vragen aanvaring bij Stroobos37,8 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden