CU-fractie kiest voor Vliegbasis Leeuwarden

DSCF7133donderdag 03 oktober 2013 09:17

De ChristenUnie in de Tweede Kamer is om. Defensie mag niet snijden in de luchtmachtbasis in Leeuwarden. De werkgelegenheid in Fryslân en Leeuwarden moet behouden worden, het is beter om de bezuinigingen uit te voeren in het Noord-Brabantse Volkel.

Friesch Dagblad

3 oktober 2013

Dat zegt Gert-Jan Segers, defensiespecialist van de ChristenUnie in de Kamer. In Den Haag was gisteren een hoorzitting waarbij alle defensiespecialisten uit het parlement zich lieten informeren over de gevolgen van de bezuinigingen op Defensie. Namens Leeuwarden was daar burgemeester Ferd Crone.
Crone betoogde in Den Haag dat de Leeuwarder vliegbasis voordelen heeft ten opzichte van Volkel. Alleen hier kunnen internationale oefeningen uitgevoerd worden, en bovendien is het goedkoper omdat de oefenterreinen dichtbij zijn. Straaljagers die in Volkel gestationeerd zijn zouden voortdurend extra brandstof kwijt zijn en voor meer overlast zorgen als ze telkens naar Leeuwarden moeten forensen.
De plannen van het ministerie van Defensie behelzen onder meer het opheffen van een squadron in Leeuwarden en het verplaatsen van taken als onderhoud naar Volkel, waar wel twee squadrons blijven. Crone betoogde dat de verplaatsing niet alleen duur is en pas na meer dan tien jaar voordeel zouden kunnen opleveren, ook treft een verplaatsing de economie in Fryslân hard.
Crone hamerde er in Den Haag op dat door al geplande rijksmaatregelen het aantal rijksbanen in de provincie in 2020 zakt naar 2,1 procent van de totale werkgelegenheid in Fryslân: ver onder het landelijk gemiddelde van 3,0 procent.
Kamerlid Segers denkt dat de gevolgen van verplaatsing van activiteiten in Brabant veel beter kunnen worden opgevangen dan in Fryslân. Wat hem betreft wordt dan ook Leeuwarden de hoofdbasis van de luchtmacht, en niet Volkel, zoals het kabinet nu wil.
In november praat de Tweede Kamer over de bezuinigingen op Defensie en over de aanschaf van de JSF, de opvolger van de F-16. Volgens Segers heeft Crone in Den Haag niet alleen indruk gemaakt op de ChristenUnie, maar ook op andere partijen.

« Terug

Reacties op 'CU-fractie kiest voor Vliegbasis Leeuwarden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari