Tijdelijke vergunning Windmolens

Windmolens_zonnebloemdonderdag 13 december 2012 14:46

Zit u verlegen om een gespreksonderwerp? Begin over windmolens, en voor je het weet ontstaat er een levendige discussie. De een vindt windmolens karakteristiek en nodig, de ander vindt ze spuuglelijk. Over één aspect is vrijwel iedereen het eens: ‘not in my backyard’. Voor de ChristenUnie is het duidelijk: windmolens plaats je niet zomaar, en als je het doet dan moeten er duidelijk voorwaarden zijn.

De ChristenUnie heeft bij de bespreking van de Houtskoolschets Windenergie begin 2011 al aangegeven dat als een windmolen geplaatst wordt dit niet voor de eeuwigheid moet zijn. In de motie die destijds is overgenomen door de gedeputeerde staat dat windmolens een tijdelijke vergunning moeten krijgen. De duur van deze vergunning moet afhankelijk zijn van de uitkomst van een vooraf opgestelde businesscase. Helaas vinden we in de Ontwerp-Structuurvisie Fryslân Windstreek 2012 van de Provincie Fryslân niets terug over tijdelijke vergunningen van windmolens. Terwijl er een toezegging van het college is dat de motie van de ChristenUnie wordt verwerkt in de nieuwe Structuurvisie. Dat de Provincie wel degelijk de mogelijkheid heeft om met tijdelijke vergunningen te werken blijkt in Noord-Brabant.

In Noord-Brabant is een tijdelijke vergunning voor windmolens geregeld in de Provinciale Verordening Ruimte. Zo’n verordening is bindend voor gemeenten. De gemeenten kunnen met de verordening in de hand afspraken maken met initiatiefnemers voor windmolens. Met deze eigenaren worden afspraken gemaakt voor de tijd waarin de windmolens zullen draaien. Dat kan 15 of 20 jaar zijn. Dat is aan de gemeenten. Na de afgesproken tijd kunnen partijen nieuwe afspraken maken voor een aantal jaren. Worden de afspraken niet herbevestigd dan is het aan de eigenaar om de molen netjes op te ruimen. In die voorwaarden kun  je een boetebeding opnemen voor het geval de initiatiefnemer zich niet aan de afspraken houdt.

Met een tijdelijke vergunning geef je ruimte aan nieuwe vormen van duurzame energie en houd je grip op het landschap. Stilstaande molens verdwijnen uit het landschap, verrommeling wordt tegengegaan.

In Fryslân is de Ruimtelijke Verordening al in 2011 vastgesteld. Hier staat de tijdelijke vergunning niet in genoemd. Maar in maart 2013 stellen de Staten de Structuurvisie Windenergie vast. Daarin zal, wat de ChristenUnie betreft, de tijdelijke vergunning geregeld moeten worden.

Anja Haga

Fractievoorzitter Statenfractie ChristenUnie Fryslân

« Terug

Archief > 2012

Geen berichten gevonden