ChristenUnie: Zet nu in op Eigen Kracht Conferenties in de Jeugdzorg

2005_0816DijkPixb0002woensdag 09 mei 2012 11:37

De ChristenUnie in de Staten van Fryslân wil dat de Provincie het geld uit het Sociaal Investerings Fonds (SIF) gebruikt om gemeenten te stimuleren werk te maken van Eigen Kracht Conferenties in de Jeugdzorg. Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de Jeugdzorg. Verder pleit de ChristenUnie ervoor het geld in te zetten om de overgang te vergemakkelijken van diverse zorgtaken van de Provincie naar de Friese gemeenten. De ChristenUnie brengt dit naar voren tijdens de vergadering van Boarger en Mienskip van Provinciale Staten.

Met de Eigen Kracht Conferentie in de Jeugdzorg wordt optimaal gebruik gemaakt van  het netwerk rondom een gezin. Onder begeleiding van een professional maken de betrokkenen een plan om het gezin te helpen. In Overijssel worden met de inzet van de EKC zeer goede resultaten geboekt. Jongeren worden minder vaak uit huis geplaatst, wat leidt tot veel lagere kosten. In Fryslân komt het echter niet van de grond. Dat heeft voor een groot deel te maken met de financiering. Gemeenten betalen de EKC, maar strijken nu nog niet de besparing op die wordt geboekt doordat jongeren niet verder in de Jeugdzorg terecht komen. Na 2015, wanneer de verantwoordelijkheid voor Jeugdzorg volledig bij de gemeenten ligt zal het financiële voordeel wel bij gemeenten terechtkomen.

De ChristenUnie stelt daarom voor met het geld vanuit het SIF de Eigen Kracht Conferenties het komende jaar grotendeels te betalen. De provinciale bijdrage zou dan de komende jaren worden afgebouwd om uiteindelijk helemaal door  de gemeenten te worden gedragen.

Een deel van het geld uit het SIF wil de ChristenUnie verder inzetten om de maatschappelijke organisaties die nu nog provinciale steun ontvangen te helpen om een nieuwe financiering te realiseren. “We wollen it brûke om een saneamde ‘zachte landing’ fan de soarchtaken by de gemeenten te realisearen’, aldus Statenlid Ynze de Boer.     

#Samen

« Terug

Archief > 2012

Geen berichten gevonden