ChristenUnie op de bres voor spieringvissers op het IJsselmeer

vissen_met_de_uk172_076.jpgwoensdag 25 januari 2012 17:40

Het lijkt erop dat de beroepsvissers op het IJsselmeer niet op spiering mogen vissen, ondanks de vergunning die hen hiervoor door het Rijk is verleend. Sportvisserij Nederland heeft bezwaar tegen de vergunning aangetekend bij de provincie Fryslân op basis van de Natuurbeschermingswet. Een commissie van de Provincie heeft geadviseerd dit bezwaar toe te wijzen. De ChristenUnie vindt het onwenselijk dat verschillende overheden over hetzelfde onderwerp anders oordelen en stelt hierover vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân.

De vergunning voor het vangen van spiering op het IJsselmeer is gebonden aan strenge normen. Pas als uit tellingen blijkt dat de visstand op peil is, wordt de vergunning afgegeven. Sportvisserij Nederland heeft gevraagd de afgegeven vergunning te schorsen , vanwege het ingediende bezwaar. Dat zou kunnen betekenen dat de beroepsvissers dit jaar niet op spiering kunnen vissen, omdat het seizoen maar kort is en de procedures veel tijd vragen. De fractie van de ChristenUnie wil van het college weten welk effect dit zou hebben op de beroepsvisserij die in deze sector hun dagelijks brood verdienen.

 

Verder vraagt de fractie aan het college van GS hoe handen en voeten wordt gegeven aan eerdere uitspraken dat de visserij als sector de steun van Fryslân verdient.

 De volgende vragen stelt de ChristenUnie aan GS

  1.     Bent u bekend met de vergunningaanvraag van beroepsvisserij voor het vissen op spiering op het IJsselmeer?
  2.     Bent u ermee bekend dat het Rijk op basis van vastgestelde normen  ten aanzien van de visstand inmiddels deze vergunning aan de beroepsvisserij heeft toegekend?
  3.     Hoe beoordeelt u het bezwaar van de Sportvisserij Nederland tegen deze vergunning op basis van de natuurbeschermingswet?
  4.     Klopt het dat een commissie van de Provincie aan de Provincie heeft geadviseerd het bezwaar toe te wijzen?
  5.     Hoe beoordeelt u het feit dat de ene overheid de andere overheid tegenspreekt, terwijl toch wordt uitgegaan van dezelfde normen ten aanzien van de visstand?
  6.     Hoe schat u de gevolgen hiervan in voor de beroepsvisserij die hun dagelijks brood verdienen in deze sector?
  7.     Klopt het dat de Sportvisserij Nederland tegen alle verleende vergunningen voor beroepsvisserij op het IJsselmeer bezwaar heeft aangetekend op basis van de Natuurbeschermingswet?
  8.     Bent u het met ons eens dat  de visserijsector onze steun verdient, mits deze zich houdt aan vastgestelde normen ten aanzien van beheer en behoud van de visstand?
  9.     Hoe geeft u inhoud aan die steun als het gaat om bovenstaande?

 

Op 26 januari heeft GS de vragen beantwoord. Klik hier voor de antwoorden

 

« Terug

Archief > 2012

Geen berichten gevonden