ChristenUnie Fryslân stemt tegen bestuursakkoord

vrijdag 23 december 2011 10:50

Zolang er geen duidelijkheid is over de hoogte van de Brede Doel Uitkering verkeer en vervoer, de Jeugdzorg en Natuur, stemt de ChristenUnie niet in met het Bestuursakkoord tussen het Rijk en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Die boodschap liet fractievoorzitter Anja Haga woensdag helder klinken in de vergadering van Provinciale Staten van Fryslân.

De ChristenUnie wil dat eerst met de minister wordt onderhandeld over de hoogte van de Brede Doel Uitkering verkeer en vervoer. Fryslân krijgt in verhouding met andere provincies nu een klein bedrag. Dat komt omdat de hoogte van de uitkering afhangt van de inwonerdichtheid van de provincie. Hoe dichter bevolkt de provincie is, hoe hoger de uitkering. Fryslân, als grootste provincie qua omvang, trekt daarbij aan het kortste eind omdat het relatief dunbevolkt is. Maar de opgave om een goed openbaar vervoer in stand te houden is daarmee niet minder groot. Integendeel, Fryslân moet alle zeilen bijzetten en uit de eigen provinciale kas putten om het Openbaar Vervoer ook op het platteland in stand te houden. De ChristenUnie vindt dat de minister daaraan tegemoet moet komen en wil dat de gedeputeerde dat als inzet maakt voor de onderhandelingen. “Wanneer we nu een handtekening zetten onder het akkoord geven we onze onderhandelingspositie uit handen,” aldus Haga.

Wat betreft het onderdeel Natuur is de ChristenUnie geschrokken van de conclusies van het rapport van het Planbureau voor de Leefbaarheid. Daarin staat dat als gevolg van het Natuurakkoord de biodiversiteit achteruit zal gaan. Ook zal Nederland niet  kunnen voldoen aan internationale verplichtingen.

De overdracht van de verantwoordelijkheid voor de Jeugdzorg van de provincie naar de gemeenten, blijft de ChristenUnie zorgen baren. Haga riep de gedeputeerde op deze transitie zorgvuldig uit te voeren en de Staten steeds goed op de hoogte te houden van ontwikkelingen op dit gebied.

Het bleef tot het einde van de vergadering spannend hoe Fryslân zou stemmen over het bestuursakkoord. Uiteindelijk werd met de kleinst mogelijke meerderheid tegen het deelakkoord Natuur gestemd. De motie van de ChristenUnie om eerst met minister in onderhandeling te gaan over de hoogte van de BDU, voordat de definitieve handtekening wordt gezet werd door een meerderheid van de Staten gesteund. 

#schepping


Klik hier voor de motie over de BDU

 

« Terug

Archief > 2011

Geen berichten gevonden