Rondweg Lemmer en aquaduct is een worst die ons wordt voorgehouden

DSCN1760vrijdag 14 oktober 2011 23:53

Er is nog steeds geen enkele zekerheid over de aanleg van de rondweg Lemmer en het aquaduct onder Sylroede. De provincie Fryslân wil die pas aanleggen als er voldoende wordt bezuinigd op het totale programma Verkeer en Vervoer in Fryslân. Maar hoeveel er daadwerkelijk op dit programma kan worden bezuinigd werd woensdag niet duidelijk tijdens de behandeling van de Begroting 2012 in de commissiebehandeling. De ChristenUnie maakt zich hier zorgen over.

'De rondweg Lemmer en het aquaduct onder de Sylroede is een worst die ons wordt voorgehouden, maar waarvan we niet kunnen eten', zei fractievoorzitter Anja Haga. Vorig jaar heeft de ChristenUnie tijdens de begrotingbehandeling van 2011 met succes gepleit voor de aanleg van het aquaduct. Daarvoor is toen 15 miljoen gereserveerd door de Friese Staten. Het aquaduct maakt deel uit van de traverse Lemmer waartoe ook de nieuwe rondweg behoort. Beide infrastructurele werken moeten ervoor zorgen dat de toegang tot zuidwest Fryslân wordt verbeterd. Nu is Lemmer in het voorjaar en de zomer vaak een knooppunt vanwege lange wachttijden vanwege de watersport.

De ChristenUnie verwacht van gedeputeerde Staten een duidelijk voorstel hoe de miljoenenbezuiniging op Verkeer en Vervoer moet worden gerealiseerd. De nieuwe gedeputeerde Sietske Poepjes had vooralsnog geen idee hoe dat moet gebeuren.

De begroting voor 2012 blinkt in zijn geheel niet uit in duidelijkheid. 'Er blijven veel open einden. We tasten nog in het duister als het gaat om hoe de provincie de ingrijpende rijksbezuinigingen op het budget voor Landelijk Gebied en natuurontwikkeling wil opvangen. Verder wordt er vaak verwezen naar de NUON gelden, maar hoe die precies moeten worden ingezet is niet bekend", aldus Anja Haga. Overigens is de ChristenUnie het niet op voorhand eens met een nieuwe bezuiniging op Verkeer en Vervoer. "We hebben eerder een herprioritering op dit programma gemaakt. Het zou ook goed zijn als er binnen andere programma's ruimte wordt gezocht om bezuinigingen op te vangen."

De begrotingsbehandeling in de commissie werd woensdag wegens tijdgebrek verdaagd naar 26 oktober. Dan zullen de Statenleden met elkaar spreken over de plannen van de Provincie voor ondermeer wonen, economie, toerisme, cultuur, zorg en de Fryske Taal.

« Terug

Archief > 2011

Geen berichten gevonden