Geef windmolenboeren een voorkeurspositie bij nieuwe plannen

DSCF1296woensdag 15 juni 2011 16:08

De Provinciale Statenfractie van de ChristenUnie in Fryslân wil initiatiefnemers van lopende windmolenprojecten voorrang geven in deelname aan nieuwe windmolenplannen. Door de lopende projecten is een streep gezet door de nieuwe coalitieakkoord van CDA, PvdA en FNP. De ChristenUnie vindt dat deze ondernemers op een of andere manier gecompenseerd moeten worden voor geleden verliezen in tijd en geld. Een aantal van de windmolenplannen was al in een vergevorderd stadium wat betreft de procedure. De ChristenUnie heeft haar pleidooi voor een preferente positie voor deze groep ondernemers vandaag gehouden tijdens de behandeling van de Verordening Ruimte in de Staten.

In de commissievergadering heeft de ChristenUnie ook al gepleit voor extra aandacht voor de windmolenexploitanten die geld en tijd hebben geïnvesteerd in de realisatie van de plannen en nu met lege handen staan. “Dat is geen goed signaal van de overheid naar ondernemers toe”, zegt Anja Haga, fractievoorzitter van de ChristenUnie. “Ondernemen is risico’s lopen, maar daarbij moeten ondernemers wel kunnen rekenen op een betrouwbare overheid. Als halverwege het spel de regels veranderen moet de overheid bereid zijn een hand uitsteken naar de ondernemers”.

In vervolg op het coalitieakkoord is  de Verordening Ruimte zodanig aangepast dat er geen ruimte meer is voor de uitvoering van pijplijnprojecten met betrekking tot het oprichten van een windmolencluster. Deze projecten hebben de status van pijplijnproject gekregen in afwachting van nieuw windmolenbeleid. Onder voorwaarden konden deze projecten worden gerealiseerd onder ruimere voorwaarden qua masthoogte. Een aantal van de plannen loopt al vele jaren en was al behoorlijk ver in de procedure voor het  krijgen van benodigde vergunningen.

De motie om bovenstaande plannen voor elkaar te krijgen heeft het, ondanks de steun van VVD, FNP, GroenLinks en D66, helaas niet gehaald. 

« Terug

Archief > 2011

Geen berichten gevonden