ChristenUnie wil meer inzet op Eigen Kracht Conferentie

woensdag 11 mei 2011 11:02

LEEUWARDEN –De ChristenUnie wil dat de Provincie Fryslân en de Friese gemeenten zich samen inzetten om meer Eigen Kracht Conferenties binnen de jeugdzorg te realiseren. Met Eigen Kracht Conferenties (EKC) wordt de kring van mensen rondom een gezin of een jongere betrokken bij het oplossen van bestaande problematiek. Jeugdzorg werkt al met EKC’s maar volgens de ChristenUnie kan dit nog verder worden uitgebreid. De ChristenUnie brengt dit vandaag in tijdens de commissievergadering van de Statencommissie Boarger en Mienskip.

EKC's zijn bij uitstek geschikt in de vroegtijdige signalering van problemen bij jongeren. Buren, familieleden en andere betrokken worden bijeen gebracht om gezamenlijk te bekijken welke problemen er spelen en hoe die opgelost kunnen worden. Vervolgens wordt een plan gemaakt waarin alle partijen participeren.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor lichtere vormen van Jeugdzorg en voor de preventie. Binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin worden vroegtijdig problemen gesignaleerd en kan er actie worden ondernomen. De ChristenUnie denkt dat het goed is dat juist in dat stadium al na te denken over Eigen Kracht Conferenties. De bekostiging ervan door de gemeenten blijkt in de praktijk echter op problemen te stuiten. De ChristenUnie vindt dat de Provincie daarin kan bijdragen. “Het kan voorkomen dat jongeren verder in de problemen komen en uiteindelijk zwaardere en langduriger zorg nodig hebben’, aldus Ynze de Boer, Statenlid voor de ChristenUnie.

Tot nu toe valt Jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van de Provincie, maar dat gaat veranderen. De verwachting is dat gemeenten die taak over enkele jaren overnemen.

« Terug

Archief > 2011

Geen berichten gevonden