Tijdelijke vergunning voor nieuwe windmolens

1010222woensdag 16 februari 2011 20:03

Leeuwarden – Een vergunning voor een windmolen moet aan tijd gebonden zijn. Als de afgesproken periode om is, moet de eigenaar van de molen de mast opruimen. De motie van de ChristenUnie hierover is aangenomen door het college. De duur van de tijdelijke vergunning wordt vastgesteld aan de hand van een businesscase.

Nu is het zo dat in de vergunning die nodig is voor het plaatsen van windmolens niets staat over plaatsingsduur van de molen. “Dat moet anders,” zegt Anja Haga, Statenlid van de ChristenUnie. “Er moet standaard een heroverwegingsmoment komen in de plaatsingsvergunning voor windmolens.” De ChristenUnie wil dat de vergunningsperiode voor plaatsing van windmolens per geval gaat verschillen op basis van de businesscase. Aan de hand van deze businesscase wordt bepaald hoe lang een molen kan blijven staan om te zorgen dat in ieder geval de kosten worden terugverdiend.

“Windenergie is momenteel de grootste vorm van duurzame energie in Fryslan, maar de ontwikkelingen gaan snel. Het kan best zo zijn dat er over een aantal jaren betere vormen van duurzame energie zijn. Een heroverwegingsmoment geeft ruimte aan nieuwe vormen van duurzame energie, en zorgt ervoor dat we grip houden op het landschap. Je voorkomt hiermee dat in de toekomst nieuwe molens geplaatst worden, terwijl oude, mindere rendabele molens niet worden opgeruimd. Dit laatste willen we niet.”

“Natuurlijk willen we mensen die investeren in duurzame energie ruimte geven om eraan te verdienen' aldus Haga. 'Veel mensen plaatsen een windmolen omdat ze voor groene energie zijn en omdat het op lange termijn de energiekosten omlaag brengt.”

Woensdag 16 februari hebben de provinciale staten de Houtskoolschets Windstreek 2011 behandeld. De ChristenUnie heeft een motie ingediend waarin het college wordt gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een tijdelijke vergunning voor het oprichten en exploiteren van een windmolen. Deze motie is overgenomen door het college. Gedeputeerde Konst heeft toegezegd dat er meer informatie over de mogelijkheid van een tijdelijke vergunning zal zijn bij behandeling van de Structuurvisie.

 

 

« Terug

Archief > 2011

Geen berichten gevonden