ChristenUnie/SGP vraagt GS om duidelijkheid over Waddenacademie

maandag 08 november 2004 19:40

De Provinciale Statenfractie van ChristenUnie/SGP is het hartgrondig oneens met uitspraken van gedeputeerde Bleker van Groningen, die onlangs in een radioprogramma van Radio Noord zei geen enkel heil te zien in de oprichting van een Waddenacademie. De fractie wil van Gedeputeerde Staten van Friesland weten hoe zij over de uitspraken van Bleker denken. Daarom heeft de fractie schriftelijke vragen aan GS gesteld.

Bleker noemde de opleiding ‘verspilling van overheidsgeld’ en stelde voor om zich te concentreren op de werkelijke problemen op de Wadden. De ChristenUnie/SGP is het met Bleker eens dat er aandacht moet zijn voor de problemen op de Wadden. “Geld investeren in de Waddenacademie betekent namelijk niet alleen dat we aandacht hebben voor de problemen in het Waddengebied, maar dat we ze ook in samenhang willen bezien. Juist daarvoor kan de Waddenacademie uitstekend onderzoekswerk verrichten,” aldus Rein Ferwerda, fractievoorzitter van de Friese ChristenUnie/SGP.

De ChristenUnie/SGP in Fryslân ziet wel degelijk toekomst voor een Waddenacademie. Volgens de fractie zou de opleiding wellicht aan kunnen haken bij bestaande opleidingen die te maken hebben met water, zoals het Cartesius-instituut, Wetsus en het Van Hall college. In elk geval is de Friese hoofdstad de aangewezen plaats voor de nieuwe Waddenacademie.
 
De ChristenUnie/SGP vraagt GS van Fryslân om opnieuw met een standpunt naar buiten te komen nu GS van Groningen zich zo negatief over de Waddenacademie heeft uitgelaten. Verder wil de fractie weten of de Provincie Fryslân de haalbaarheid van een Waddenacademie wil laten onderzoeken, eventueel met noordelijke partners in SNN-verband, met Noord-Holland of trilateraal met de andere Waddenlanden Duitsland en Denemarken.
 
De ChristenUnie/SGP wil de beraadslagingen over dit punt van de Tweede Kamer op 9 november, graag bespreken in de commissievergaderingen van Provinciale Staten en vraagt GS daarom de notulen van het Kamerdebat aan de Statenleden te doen toekomen.

« Terug

Archief > 2004

Geen berichten gevonden