Statenfractie eisen inzicht in financiering aquaducten

zaterdag 27 maart 2004 18:17

PERSBERICHT

De Provinciale Statenfracties van ChristenUnie/SGP en FNP willen Gedeputeerde Staten van Fryslân en het dagelijks bestuur van SNN dwingen tot het openbaar maken van de stukken die te maken hebben met de aanvraag van de Kompasgelden in het kader van het Fries Merenproject. De fracties doen dat met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

In een besloten overleg heeft het college van Gedeputeerde Staten onlangs openheid van zaken gegeven. De aanwezige oppositie was echter van mening dat niet alle informatie achter gesloten deuren moest worden behandeld. Een verzoek om concurrentiegevoelige informatie onder geheimhouding te verstrekken, maar het resterende deel in openheid te behandelen, werd door GS afgewezen. Daarop besloot de oppositie uit het overleg te stappen.

De bouw van de drie aquaducten is met enige geheimzinnigheid omgeven. Zo is nog steeds niet duidelijk hoe het kan dat de prijs voor de aquaducten in 2003 ruim 9 miljoen lager werd becijferd. Ook is gebleken dat er strikte voorwaarden zijn aan het verkrijgen van de SNN-subsidie. Zo zou de brug in het centrum van Woudsend in het hoogseizoen bijna voortsdurend open moeten staan. Slechts tien minuten per uur, kan het verkeer over de brug gaan. Over deze voorwaarde is niet gesproken met de gemeente Wymbritseradiel.

Ook is nog steeds onduidelijk hoe het komt dat de provinciale bijdrage in 2 jaar is gestegen van €20 miljoen naar circa €35 miljoen.

De statenfracties van ChristenUnie/SGP en de FNP willen nu alsnog de informatie boven tafel halen. Wel vragen ze concurrentiegevoelige onderdelen, zoals bouwsommen en aanbestedingsbedragen, uit de stukken te halen.

Aan

- Het college van Gedeputeerde Staten van Fryslan

- Het dagelijks bestuur van SNN

Leeuwarden, 18 maart 2004

Geachte colleges,

De Provinciale Statenfracties van ChristenUnie/SGP en de FNP verzoeken u om inzage in alle stukken die te maken hebben met de aanvraag van kompassubsidies in het kader van het Fries Merenproject.

De Provinciale Statenfracties van ChristenUnie/SGP en de FNP verzoeken U om openheid van alle stukken die te maken hebben met de aanvraag van de kompassubsidie voor de aanleg van drie aquaducten in Fryslân in het kader van het Fries Merenproject. De fracties doen dat met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

We hebben begrip voor de concurrentiegevoeligheid van sommige onderdelen en vragen u daarom om bouwsommen en aanbestedingsbedragen onleesbaar te maken.

De fracties van FNP en ChristenUnie/SGP vragen U het verzoek te beantwoorden binnen de termijn die de WOB daarvoor stelt.

Met vriendelijke groet,

Statenfractie ChristenUnie/SGP

Statenfractie FNP

« Terug

Archief > 2004

Geen berichten gevonden