Jaarverslag 2006 van de ChristenUnie

zaterdag 07 april 2007 11:07

Voor de provinciale ChristenUnie Fryslân is het jaar 2006 in velerlei opzicht een goed jaar geweest. Op diverse manieren werd er aan de weg getimmerd. Vele malen werden standpunten van de ChristenUnie in de media verwoord. De onderlinge band werd verstevigd. Het contact met de burger verdiept. Mensen voelden zich aangesproken door de wijze van christelijk politiek handelen. We wilden er zijn voor alle inwoners van de provincie Fryslân. Hoe dat allemaal in z’n werk ging? Daartoe dient dit jaarverslag

INHOUDSOPGAVE:

01 Algemeen
02 Bestuur
03 Bestuursvergaderingen
04 PCR vergaderingen
05 Voorbereidingen verkiezingen Provinciale Staten
06 Overige contacten
07 Opbouwwerk
08 Promotiewerk
09 Uniekrant
10 Nieuwe afdeling
11 Ledenbestand
12 Overig
13 Tenslotte


01 Algemeen
Voor de provinciale ChristenUnie Fryslân is het jaar 2006 in velerlei opzicht een goed jaar geweest. Op diverse manieren werd er aan de weg getimmerd. Vele malen werden standpunten van de ChristenUnie in de media verwoord. De onderlinge band werd verstevigd. Het contact met de burger verdiept. Mensen voelden zich aangesproken door de wijze van christelijk politiek handelen. We wilden er zijn voor alle inwoners van de provincie Fryslân. Hoe dat allemaal in z’n werk ging? Daartoe dient dit jaarverslag

02 Bestuur
In het jaar 2006 hebben zich geen wisselingen binnen het bestuur voorgedaan. Daarom is de samenstelling van het bestuur op 31.12.2006 gelijk aan die van precies een jaar daarvoor te weten:
J.E. Greving - voorzitter
R. van der Veen - tweede voorzitter / penningmeester
P. Sijtsma - secretaris
S. Leistra – Grijpstra - promotor
R. van der Galiën - politiek secretaris
K. Grimmius - lid
Y. de Boer - lid
R. de Jong - PerspectieF, ChristenUnie-Jongeren
In voorkomende gevallen worden de bestuursvergaderingen bijgewoond door de voorzitter van de Statenfractie, dhr. R. Ferwerda en door de opbouwwerker binnen de provincie Fryslân, dhr. A. Stoker.

03 Bestuursvergaderingen
Het bestuur vergaderde gedurende het jaar 2006, zes maal in een reguliere vergadering. Deze vergaderingen werden zoals gebruikelijk gehouden in de Kurioskerk te Leeuwarden, doch eenmaal in Restaurant De Grote Wielen. De meest in het oog springende onderwerpen waren:
- het voorbereiden en organiseren van Provinciale Unievergaderingen;
- het onderhouden van contacten met de fractie, opbouwwerkers, afdelingen en
landelijke organen.
- het zorgen voor diverse faciliteiten ten behoeve van promotie, cursussen, opbouwwerk;
- het doen verschijnen van de provinciale Uniekrant.
- het treffen van voorbereidingen voor de provinciale verkiezingen 2007

Met name dit laatste onderdeel heeft voor het bestuur en anderen, veel inzet gevraagd.

04 PCR vergaderingen
Het aantal provinciale Unievergaderingen bedroeg in het jaar 2005 drie.
Op 12 april werd tijdens de voorjaarsvergadering te Leeuwarden, naast de afhandeling van huishoudelijke zaken, de vergadering toegesproken door de directeur van het partijbureau te Amersfoort, de heer H. van Rhee. Daarnaast werd vastgesteld het profiel van de kandidaten voor de ChristenUnie kandidaten voor de Provinciale Staten, de taakomschrijving voor de selectiecommissie en o.a. werd besloten de eventuele samenwerking met de SGP na de verkiezingen van 2007 op een zodanige wijze voort te zetten, dat de toekomstige lijst onder de naam ChristenUnie wordt voortgezet en de SGP kandidaten levert voor de steunfractie;
Op 15 november wordt in een algemene ledenvergadering onder grote belangstelling de kandidatenlijst definitief vastgesteld;
Op 13 december werd het programma 2007 – 2011 door de leden vastgesteld. Vermeldenswaardig is het grote aantal amendementen (47), dat door diverse lokale unies is ingediend.

05 Voorbereiding verkiezingen Provinciale Staten
Naast het nemen van besluiten op de hierboven genoemde PCR vergaderingen heeft het bestuur of een delegatie daarvan diverse voorbereidende besprekingen gevoerd:
- op 31 januari heeft een delegatie van het bestuur een orienterend gesprek gehad met de voorzitter van het SGP bestuur in Fryslân over hoe het verder kan met de samenwerking na de verkiezingen in 2007;
- op 17 mei heeft een delegatie van het bestuur gesproken met de selectiecommissie over de procedure, zoals die was vastgesteld door de leden;
- op 24 mei heeft een delegatie van het bestuur op uitnodiging van de fractie een gesprek gehad over de in de pers verschenen berichten met betrekking tot het stopzetten van de samenwerking met de SGP;
- op 5 juli is er een afrondend gesprek geweest tussen de provinciale besturen van de SGP en ChristenUnie met de fractie;
- op 31 oktober heeft het bestuur het door de programcommissie samengestelde verkieizngsprogramma in concept vastgesteld;
- op 30 november heeft het bestuur samen met de programcommissie de door de leden ingediende amendementen voorzien van de nodige toelichting.
Tussen al deze vergaderingen door zijn diverse personen op diverse terreinen bezig geweest om te komen tot zodanige voorstellen, om goed voorbereid de verkiezingen te kunnen ingaan. Met name de selectiecommissie en de programcommissie hebben hierin uitstekend werk verricht.
Naast alle positieve zaken rondom de voorbereidingen voor de verkiezingen 2007, moet helaas ook melding gemaakt worden van het einde aan een jarenlange samenwerking met de SGP in Fryslân. Vanaf begin 2006 heeft het bestuur van de ChristenUnie zich bezonnen op de vraag, hoe de samenwerking met de SGP in de Provinciale Staten van Fryslân kon worden voortgezet. Dit vooral ingegeven door het feit, dat de getalsmatige verhouding tussen ChristenUnie en SGP in geen verhouding stond met de samenstelling van de gecombineerde kandidatenlijst. Uit een drietal opties hebben de leden een duidelijke keuze gemaakt: de komende verkiezingen in te gaan onder de naam ChristenUnie, waarbij aan de SGP de mogelijkheid zal worden gegeven een aantal personen te leveren voor de steunfractie. Uit contacten met het bestuur van de SGP bleek, dat zij niet ingingen op ons aanbod, maar als tegenvoorstel pleitten voor een continuering van de huidige samenwerking in een gezamenlijke lijst ChristenUnie / SGP, waarbij tenminste twee SGP-ers een plek op de kandidatenlijst kregen. De door de leden aan het ChristenUnie bestuur met enige ruimte gegeven opdracht, stond dit niet toe. Op grond hiervan heeft het SGP bestuur besloten zelfstandig als SGP naar buiten te treden en hiermee de samenwerking als beëindigd te beschouwen.

06 Overige contacten
De vergaderingen van het Unieconvent en het Uniecongres zijn door bestuursafvaardigingen bezocht. In de meeste gevallen geschiedt dit door de voorzitter en/of tweede voorzitter.
Ook in dit verslagjaar is er een aantal malen op voorzittersniveau, informeel contact geweest met het CDA. De inhoud van deze contacten bestond uit het aftasten van zaken, waar beide partijen baat bij zouden kunnen hebben.
De in de maand september geplande kroonbede heeft helaas niet plaats gevonden.
Tenslotte zijn er op voorzittersniveau met de fractie contacten geweest over politieke samenwerking op dit moment en vooruitblikken naar de toekomst.

07 Opbouwwerk
Het afgelopen jaar is door opbouwwerker Stoker diverse malen ondersteuning verleend aan lokale unies die om advies vroegen. Tevens werden contacten onderhouden met personen, die in de zogenaamde ‘wiite vlekken’ wonen.

08 Promotiewerk

Gedurende het jaar 2006 was de provinciale ChristenUnie op diverse plaatsen aanwezig met een stand om promotie te maken.

09 Uniekrant
In het verslagjaar is er één maal een Provinciale Uniekrant verschenen en wel in de maand februari 2006. Dit met het oog op de gemeenteraadsverkieingen 2006.

10 Nieuwe afdeling
Begin 2006 werd in zuidwest Fryslân een nieuwe lokale unie opgericht: Nijefurd. Hiermee kwam het aantal lokale unies in Fryslân op twintig.

11 Ledenbestand
Op 31.12.2006 bedroeg het totale ledenbestand: 1811. Ten opzichte van 01.01.2006 een stijging van 234. Dit werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door de toetreding van de lokale unie Nijefurd met 45 leden. Grootste stijgers waren de afdelingen Achtkarspelen (+15), Dongeradeel (+21), Heerenveen (10), Leeuwarden (23), Opsterland (11), Smallingerland (36), Sneek (12), en Tytsjerksteradiel (11). De overige afdelingen zagen allemaal hun ledenaantallen groeien.

12 Overig
Het jaar 2006 was een belangrijk jaar voor zowel de gemeenteraden als de Tweede Kamer. Bij de gemeenteraadsverkiezingen boekte de ChristenUnie zowel verlies als winst. Verlies in die zin dat op een aantal plaatsen het aantal ChristenUnie raadsleden afnam en dat er drie wethoudersposten verloren gingen. Winst, wanneer voor het eerst de ChristenUnie in een gemeenteraad vertegenwoordigd werd of er een uitbreiding van het aantal zetels ontstond. In totaliteit werden er meer stemmen uitgebracht dan vier jaar geleden.
Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer werden er in Fryslân ruim 24.000 stemmen uitgebracht op de ChristenUnie.
Naast de landelijk toenemende belangstelling voor de ChristenUnie, mag in beide gevallen niet onvermeld blijven het vele werk, dat de lokale unies hebben verricht om de ChristenUnie in Fryslân op de gemeentelijke en provinciale kaart te zetten.

13 Tenslotte
Het bovenstaande is slechts een korte opsomming van wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Het lijkt allemaal zo zakelijk, maar in werkelijkheid zit er achter elk onderdeel van dit overzicht veel meer. Hoeveel bezoeken zijn er wel niet afgelegd, hoeveel (telefoon)gesprekken zijn er gevoerd, hoeveel lectuur is er gelezen, hoeveel is er wel gebeden voor een goede voortgang van ons politiek bedrijven? En dat allemaal in een steeds meer Gode vijandige wereld. Het is een groot voorrecht, dat we ook in de provincie Fryslân als ChristenUnie ons werk mogen en kunnen doen. Laten we echter nooit vergeten, dat wij ons politiek bedrijven slechts kunnen doen in afhankelijk van God de Here. Van die God, die ook in het jaar 2006 onze God wilde zijn.

Aldus vastgesteld in de PCR vergadering van 28 maart 2007

J.E. Greving, voorzitter
P. Sijtsma, secretaris

« Terug

Archief > 2007

Geen berichten gevonden