Friese burgers krijgen Recht om de provincie uit te dagen

recht om uit te dagendonderdag 28 september 2017 12:08

Als eerste provincie in Nederland heeft Fryslân woensdag 27 september het ‘Recht om uit te dagen’ omarmd. Friese burgers mogen vanaf nu taken van de provincie uitvoeren als ze denken het beter, efficiënter en goedkoper te kunnen doen. Wel moet uiteraard het algemeen belang ermee gediend zijn en moet het duidelijk zijn dat burgers het beter doen dan de overheid.

Het idee ‘recht om uit te dagen’ komt uit Engeland. Oorspronkelijk is het doel burgerrechten meer plaats te geven binnen de publieke sector. Of dat ook het geval is wanneer burgers taken van de provinciale overheid overnemen, is de vraag. De provinciale overheid staat meer op afstand en de taken zijn veelal complexer dan die van de gemeente. Wel kent Fryslân inmiddels een mooi voorbeeld van Recht om uit te dagen; de horecaondernemer uit Baard bedient ook de provinciale brug voor het etablissement.

‘Recht om uit te dagen’ past goed bij De coöperatiemaatschappij; een publicatie uit 2014 van het Wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. ‘Soms kunnen groepen burgers is gewoon beter organiseren,' zegt Wiebo de Vries, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Staten. ‘Daar moet je als overheid niet krampachtig in zijn.’  De ChristenUnie stemt daarin in met een motie om op voorhand geen taken van de provincie uit te sluiten voor het ‘Recht om uit te dagen’. ‘We willen het breed inzetten. Laat maar komen, dan zien we werkende weg wel wat het oplevert,' aldus De Vries.

« Terug

Archief > 2017

Geen berichten gevonden