Op bezoek bij bekroonde worstenmaker Weidenaar in Dokkum

werkbezoek Weidenaar 03062015 004donderdag 04 juni 2015 12:05

Een werkbezoek aan de worstenmakerij van Weidenaar in Dokkum levert in ieder geval twee dingen op: een rokerig luchtje en een paar lekkere worsten. Beide nam de Provinciale Statenfractie van de ChristenUnie woensdagmorgen 3 juni mee naar huis na een bezoek aan het familiebedrijf. De fractie sprak er met Wini Weidenaar en Jouke Jongsma over het belang van het bedrijf in de regio en de rol van de Provincie als het gaat om het versterken van het Friese MKB.

Die worsten van Weidenaar kent nagenoeg elke inwoner van Fryslân. Bjusterbaarlik lekker! staat op de verpakking en dat is geen woord te veel. In Drenthe doet de worst het wat minder als de Friese tekst erop staat. Daarom is gekozen voor een Drentse variant. Ook in Groningen hebben ze liever de Grunninger worst met kruidnagel. De rest van Nederland is wel gecharmeerd van wat Fries chauvinisme. 'Dat zijn gevoelens om rekening mee te houden,' zegt Wini Weidenaar. Ze is in het bedrijf verantwoordelijk voor de communicatie en marketing. Overigens wel vanuit een eigen zelfstandig communicatiebureau dat is gevestigd in Leeuwarden.

Die worst is niet het enige dat in de fabriek wordt gemaakt. Onlangs werd de boerenleverworst van Weidenaar uitgeroepen tot de beste van Nederland en België in de categorie gegaarde worsten. Daarnaast komen dagelijks diverse grillworsten, rookworsten en andere soorten worst uit de fabriek. Wat minder bekend is de vleesafdeling van Weidenaar waar vers vlees wordt verpakt voor een reeks van supermarkten. Ook in de biologische sector heeft Weidenaar inmiddels klanten.

Weidenaar is met 70 man personeel een mooi voorbeeld van een Midden- en Kleinbedrijf zoals die er veel zijn in Fryslân. Een sterk bedrijf met een lange historie. In 1927 werd het bedrijf opgericht. Het is steeds in de familie gebleven. Ook nu nog staat een Weidenaar aan de top van het bedrijf en er staan nog ongeveer 10 familieleden op de loonlijst. Het bedrijf is gezond en kan fluctuatie in de vraag goed opvangen.

Een verhuizing naar een meer centrale plaats in Fryslân heeft het bedrijf wel overwogen, maar heeft daar ook weer vanaf gezien. De ligging is logistiek gezien niet ideaal. Maar met de realisatie van de Centrale As wordt het beslist beter. Het levert het bedrijf vermindering van kosten op doordat afstanden veel sneller kunnen worden afgelegd. 'We hebben hier heel goed personeel,' zegt Wini Weidenaar op de vraag waarom verhuizing naar Drachten of Heerenveen niet aan de orde is. 'Het is maar de vraag of we die kunnen vasthouden als we verhuizen.'

De Provincie zou het MKB volgens Jongsma en Weidenaar het meest helpen door de subsidieregeling sterk te vereenvoudigen. 'Doordat het zo ingewikkeld en veel is, beginnen ondernemers er niet eens aan. En dat is jammer. Want juist in onze provincie kan de economie nog wel een steun in de rug gebruiken,' vindt Jongsma.

Ook als het gaat om innovatie op het gebied van duurzaamheid is nog wel wat te winnen. 'In ons bedrijf staat voedselveiligheid voorop. Dat is het belangrijkste criterium bij de keuze van de verpakking. Daarna komt pas de milieubelasting en de duurzaamheid. Daar kan de provincie een rol in spelen.'   

    

 

« Terug