Communicatie stopzetten subsidie agrarisch natuurbeheer roept vragen op

werkbezoek 011woensdag 29 april 2015 15:30

De ChristenUnie Fryslân stelt vragen omtrent de communicatie over het stopzetten van de probleemgebiedenvergoeding aan boeren. Een flink aantal Friese boeren heeft een aanvraag ingediend voor deze subsidie en krijgt nu nul op het rekwest. De ChristenUnie vreest dat daarmee de animo voor agrarisch natuurbeheer in de probleemgebieden flink kan afnemen.

De probleemgebiedenvergoeding is een extra subsidie bovenop de vergoeding voor  agrarisch natuurbeheer. Nadat in 2013 bleek dat de provincie hiervoor geen extra middelen van het Rijk zou krijgen, is besloten de extra subsidieregeling te beëindigen. In een brief aan de Staten zegt GS dat dit is gecommuniceerd naar de belangenorganisaties van boeren. De ChristenUnie vraagt waarom de indieners van het subsidieverzoek niet per omgaande op de hoogte zijn gesteld van de beëindiging van de regeling. “Dat had een standaard brief kunnen zijn met extra uitleg waarom de provincie deze regeling niet opnieuw openstelt. Dat had heel wat onrust kunnen voorkomen”, vindt Anja Haga, fractievoorzitter van de ChristenUnie. In maart 2014 is de regeling stopgezet; de eerste aanvragen voor subsidie kwamen binnen in mei van dat jaar.

De ChristenUnie vindt het wel erg mager dat de Provincie het stopzetten van een subsidieregeling overlaat aan de belangenorganisaties. ‘Daarmee is misschien formeel aan de plicht voldaan, maar het is wel heel minimaal. Zeker toen bleek dat er nog veel boeren een verzoek tot de extra subsidie bij de Provincie indienden. Daar had actie op ondernomen moeten worden”, vindt de fractie.

Opvallend is verder dat in de provincie Fryslân veruit de meeste aanvragen voor probleemgebiedenvergoeding zijn ingediend. Tegen de 151 aanvragen van Friese boeren staan slechts 16 uit de rest van Nederland. De ChristenUnie vraagt zich af hoe dat kan.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
SV29042015 vragen communicatie stopzetten subsidie 136,9 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload

« Terug