Kerkentour: CGK Dokkum

foto cgk dokkumzondag 19 oktober 2014 15:03

Vandaag heb ik voor het eerst een kerk bezocht in het kader van de Kerkentour. Ik heb me laten inspireren in de Christelijke Gereformeerde Kerk in Dokkum. Als inwoner van Dokkum (en van de Stationsweg) kom ik vaak langs de CKG, en leek het me mooi om hier een kerkdienst mee te maken.

Wat mij inspireert in de kerkdienst is de boodschap dat je als Christen wilt uitdragen dat je van de wereld van God bent. Volgens dominee Den Hertog geldt dit voor alle Christenen, ook voor volksvertegenwoordigers. Christen ben je met heel je leven, ook in je openbare leven. Kerk en staat zijn gescheiden in die zin dat je je niet bemoeit met elkaars inhoud. De kerk bemoeit zich niet met bijvoorbeeld verkeersregels, en de overheid bemoeit zich niet met wat er in de kerk gebeurt. Maar de overheid mag wel laten zien dat ze in God gelooft, waar ze haar inspiratie vandaan haalt.

De tekst van de dienst is Numeri 35: 15. Deze tekst gaat over vrijsteden. God gaf vrijsteden aan Joodse, maar ook buitenlandse, mensen die zonder opzet een ander hadden gedood, bijvoorbeeld tijdens een ongeluk. Vrijsteden gaven bescherming aan deze mensen. Er werd in die steden recht gesproken en er werd op die manier voorkomen dat familie van de gedode het recht in eigen hand zou nemen. God wil dat onrecht wordt rechtgezet. Denk bijvoorbeeld aan het ongeluk met de MH17. Of het nu gaat om de overheid, de kerk of ouders: mensen met gezag moeten onrecht tegengaan. Het gaat hierbij niet om macht, maar het gaat erom dat het leven gaat bloeien. De kernboodschap is dat het leven gaat bloeien wanneer je veiligheid zoekt in de stad van God.

Dat spreekt me aan. Ik probeer in heel mijn leven, zowel privé als in mijn werk, te laten zien dat ik in God geloof en bij Hem wil horen. De boodschap van dominee Den Hertog bemoedigt me hierin.

Anja Haga
Fractievoorzitter Statenfractie ChristenUnie Fryslân

Meer informatie over de kerkentour vindt u hier.

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden