Kerkentour: Verpleeghuis De Waadwente

foto Waadwente 1maandag 02 februari 2015 10:58

De Waadwente is een verpleeghuis in Dokkum met een eigen kerkzaal. Ik verwacht een zaal vol bedden en rolstoelen, maar niets is minder waar. De zaal is halfvol, en ik zie vrijwel geen bewoners. Er heerst een griepgolf waardoor bewoners helaas op hun kamers moeten blijven. Zij volgen de dienst op televisie. De groep mensen die er wel is bestaat uit vrijwilligers en buurtbewoners. Het wordt een mooie, intieme dienst.

Emeritus predikant mevrouw T. Reichman, van de Lutherse kerk in Leeuwarden, gaat de dienst voor. ‘Wees heilig’ is het thema. In Leviticus 19: 2 staat: ‘Weest heilig, want ik, de HEER, jullie God, ben heilig.’ In dit hoofdstuk van Leviticus staan allerlei zaken die je niet en die je juist wel moet doen om heilig te zijn. Leviticus schrijft bijvoorbeeld dat het niet goed is om je in te laten met afgoden, maar dat het goed is om op te staan voor oude mensen en te zorgen voor vreemdelingen in je land.

Mevrouw Reichman vertelt dat heilig zijn betekent dat je anders durft te zijn. Anders dan wat mensen misschien gewoon vinden. Ze noemt onder andere de heilige Theresia van Lisieux als voorbeeld van naastenliefde. Zuster Theresia wilde haar naasten zien als broeders en zusters. De liefde was het hart van haar kerkzijn en geloof. We kunnen van haar leren dat we elke dag heilig kunnen zijn wanneer we de liefde van Christus in de praktijk brengen. Denk aan een huis waar liefde is en waar je terecht kunt als je het moeilijk hebt. Denk aan zorgen voor elkaar, de inzet van vrijwilligers, familie, buren etc. Liefde is de hart van onze kerk. Als we Jezus’ liefde laten zien kunnen we allemaal heilig zijn.

Na de dienst drinken we koffie en praten we na. Het blijkt dat de vrijwilligers en buurtbewoners lid zijn van verschillende kerkelijke gemeenten in Dokkum. Net als de bewoners, die allemaal een andere kerkelijke achtergrond hebben. We concluderen met elkaar dat de diensten in de Waadwente een mooi voorbeeld van oecumene zijn. We voelen ons verbonden in geloof.

De fijne gesprekken en de mooie dienst inspireren me. De naaste liefhebben als mezelf zie ik als een belangrijke opdracht in mijn werk. Er mogen geen mensen tussen wal en schip vallen, elk mens telt. Zo voel ik het, en het zijn ook de woorden die Ds. Reichman gebruikt. Bijzonder.

Anja Haga
Fractievoorzitter Statenfractie ChristenUnie Fryslân

Meer informatie over de kerkentour vindt u hier

 

 

« Terug

Archief > 2015

Geen berichten gevonden