CU vraagt om inzicht in omvang van schade door landbouw boycot

groentenwoensdag 13 augustus 2014 16:28

De Friese landbouw exporteert voor ongeveer € 50 miljoen per jaar naar Rusland. Gedeputeerde Staten zeggen dat in antwoord op vragen van de ChristenUnie in de Staten in Fryslân over de effecten van de boycot door Rusland van groente-, fruit- en zuivelproducten voor Friese bedrijven.

Woensdag 24 september stond de Landbouwagenda op de agenda van de Friese Staten. De ChristenUnie wilde graag voor de behandeling ervan weten welke effecten de boycot heeft op de Friese landbouwsector. "Dat is eesentieel voor een goede besluitvorming," zegt fractievoorzitter Anja Haga.

Toen de landbouwagenda werd geschreven, werd geen rekening gehouden met een boycot van deze omvang. ‘We weten niet hoe lang het gaat duren maar het heeft zeker effect. Daar moeten we inzicht in hebben', zegt Anja Haga, fractievoorzitter van de ChristenUnie. 'Op basis daarvan kunnen we besluiten bepaalde ontwikkelingen voortvarend ter hand te nemen of juist wat rustig aan te doen. Ik kan me voorstellen dat we nu rustig aan doen met het project Waddenglas.'

De ChristenUnie wilde verder van GS weten hoe de Provincie zich inzet om de schade voor de sector te beperken. "Zijn er bijvoorbeeld gesprekken met de Rijksoverheid of Europa. Wat kan de Provincie doen om samen met de sector nieuwe afzetmarkten aan te boren. Kortom: hoe zetten we ons in om de ondernemers te helpen?" GS antwoord daarop dat de provincie via diverse kanalen steun heeft betuigd aan de land- en tuinbouwsector. "Mede namens de Provincie Fryslân is een oproep voor steun aan de glastuinbouw naar het Rijk gestuurd."

Landelijk heeft de sector deze week de campagne Samen Sterk gestart om inwoners van Nederland te stimuleren (meer) groente en fruit van eigen bodem te eten. 'We sluiten ons daar van harte bij aan. Mooi dat de sector dat oppakt. Mogelijk dat de Provincie ook iets kan doen om de sector te ondersteunen. We horen dat graag', zegt Haga. 

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
antwoordbrief aan CU over Russische boycot 20140827153,3 kBapplication/pdfdownload
SV 13082014 effecten boycot voor landbouw38,9 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload

« Terug