Snel openbaar vervoer naar Dokkum

IMAG0017vrijdag 04 februari 2011 11:04

Wouterswoude – “Er moet een snelle openbaar vervoer verbinding van Drachten naar Dokkum komen. De Centrale As biedt daarvoor een prachtige kans.” Dit zei ChristenUnie lijsttrekker Piet Adema op een verkiezingsavond in Wouterswoude.

 “Veel mensen denken dat de Centrale As alleen maar bedoeld is om het autoverkeer de ruimte te geven. Niets is minder waar. De nieuwe verbinding tussen Dokkum en Drachten kan ook worden ingezet voor snel openbaar vervoer. Een reis van Dokkum naar Drachten duurt nu één uur en een kwartier. Dat is voor een afstand van 30 kilometer veel te lang. Veel mensen ervaren dat als een grote belemmering om de bus te nemen. Als de nieuwe Centrale As klaar is, kan de reis wel  in een half uur, ” zei Adema. “Dat is meer dan de helft korter.”

Een van de problemen in het gebied is een onlogische wegenstructuur. Hierdoor is er veel sluipverkeer en vinden er veel opstoppingen plaats. Hiervan heeft het openbaar vervoer last. Onder andere daardoor kan niet het comfort en de reistijd worden geboden die gewenst is. Eerst zal er een snelle verbinding moeten worden gerealiseerd. Dat is de Centrale As. Door de ingetogen dubbelbaans uitvoering en ongelijkvloerse kruisingen zullen er straks geen opstoppingen meer zijn en krijgt de bus vrij baan.

Adema pleit voor hoogwaardig openbaar vervoer: “Op verschillende trajecten in Fryslân rijdt nu al de Q-liner, een uiterst comfortabele bus die 100 km per uur mag rijden. Door dit type bus in te zetten op de Centrale As ontstaat er een hoogwaardige OV verbinding. Dat is goed voor de ontsluiting van Noordoost Fryslân en maakt de noodzaak om uit het gebied weg te trekken minder. Zo helpen we de krimp te bestrijden.”

De ChristenUnie zal het idee van de snelle verbinding inbrengen bij de komende coalitie-onderhandeling.

« Terug