Fryslân gaat voor extra Sprinter op zaterdag

ov foto's 011vrijdag 14 november 2014 13:49

De dienstregeling van Leeuwarden naar Zwolle in het weekend laat te wensen over. Slechts twee keer per uur gaat een trein richtig de Randstad, waarvan één stoptrein. De ChristenUnie in de Friese Staten vindt dat te weinig en vraagt de gedeputeerde om actie. Een meerderheid in de Staten is het met de ChristenUnie eens.

De treinen die op zaterdag van Leeuwarden naar Zwolle rijden zitten vol tot overvol. Dat geldt vooral voor de weekendspitstreinen. Een extra treinstel zou mogelijk soelaas bieden maar vanwege capaciteitsproblemen bij de NS wordt de trein zelden verlengd. Gevolg is dat een aantal reizigers genoegen moet nemen met een staanplaats. 'Het hoeft geen betoog dat dit ernstig afbreuk doet aan het reiscomfort van de sporende reiziger', hield Haga de Friese Staten woensdag voor tijdens de behandeling van de Begroting 2015.

De dienstregeling voor 2015 is al vastgesteld, maar de gesprekken over de dienstregeling voor 2016 moeten nog starten. Volgens de ChristenUnie een mooi moment om te bespreken of de Sprinter bij wijze van proef voor de duur van een jaar, op zaterdag ingezet kan worden op het traject Leeuwarden – Meppel. De motie die de ChristenUnie hiervoor indiende, kreeg bijval van een meerderheid in de Staten.

Vanaf station Groningen vertrekken in het weekend vier treinen per uur; twee intercity's en twee Sprinters. Op zondag kent de dienstregeling vanaf Groningen tot 14.00 uur een uurdienst voor de Sprinter en daarna weer een halfuurdienst.

-     

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2014 12-11 Extra Sprinter in het weekend64,1 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload

« Terug