Werkbezoek A&S Techniek

Stalvloer A&S Techniek.jpgwoensdag 09 september 2020 17:54

Een nieuwe stalvloer om de uitstoot van stikstof tegen te gaan. Anne de Boer van A&S Techniek uit Burgum ontwikkelde onlangs een systeem waarmee de mest en de urine van de koe gescheiden kunnen worden. Zou dit de oplossing zijn voor de stikstofproblematiek?

De fractie van de ChristenUnie is ontzettend benieuwd naar het nieuwe systeem. We spreken woensdagmiddag 9 september met directeur Anne de Boer bij melkveehouder Nauta in Easterwierrum. Hij laat ons zien hoe het systeem in de praktijk werkt. “Door de mest van de urine te scheiden komen er geen giftige gassen vrij”, zegt hij. De urine van de koe kan meteen de mestkelder in en de poep van de koe wordt door een schuif naar buiten geschoven. De melkveehouder krijgt op deze manier twee producten: vloeibare en vaste mest.

Biologisch melkveehouder Nauta was al langer op zoek naar een manier waardoor hij vaste mest kon krijgen. Hij wil hiermee meer bodemleven creëren en uiteindelijk ook een betere kwaliteit gras voor de koeien. Nauta heeft begin van dit jaar zijn stal met roostervloer omgebouwd naar een dichte vloer die alleen de urine doorlaat en de mest naar buiten schuift. Een investering waar ze later de vruchten van hopen te plukken.

Op dit moment is A&S Techniek bezig om het stalsysteem opgenomen te krijgen in de wet- en regelgeving. Om de nieuwe stalvloer goedgekeurd te krijgen, wordt er op vier plekken getest. De stalvloer bij maatschap Nauta is één van de proefopstellingen. Ook bij de Dairy Campus in Leeuwarden wordt de vloer getest.

De fractie van de ChristenUnie is enthousiast over dit nieuwe systeem. “Met dit nieuwe stalsysteem kunnen er stappen gezet worden naar een nog betere kringloop met minder verliezen”, zegt Statenlid Wiebo de Vries.

20200909_162118.jpg

« Terug

Archief > 2020

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari