Noorden als gezondste regio

IMG_1435donderdag 06 april 2017 17:35

Een gezonde generatie met aandacht voor elkaar. Dat is in een notendop het hoofddoel waaraan wat Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland (HANNN) werkt. Maar hoe doe je dat in een regio die vergrijst en ontgroent. Waar krimp een feit is en de ‘braindrain’ een reëel risico. Daarover sprak de Statenfractie van de ChristenUnie met HANNN- directeur Daan Bultje, Maarten Stevens en Nick Cramer.

Het gesprek vindt plaats op kasteel Nienoord in Leek terwijl de wereldtop van het vrouwenwielrennen zich warm draait voor een tijdrit. HANNN is naamgever van de tijdrit en zal daarom het startschot lossen. Sport past bij de doelstelling van HANNN, hoewel het maar de vraag is of topsport echt bijdraagt aan een gezonde levensstijl. ‘Ons uitgangspunt is dat in deze regio gezonde mensen wonen die gezond ouder worden. Dat willen we bereiken door vroegtijdige interventie. We hebben de ambitie om gezond te starten met het leven en de periode van gezondheid te verlengen. Dat effect zien we het eerst bij hooggeschoolden. Deze groep is ontvankelijk voor informatie over de heilzame effecten van voldoende eten, bewegen en het tegengaan van stress. De eerste daling van de gezondheid en het ontstaan van gezondheidsklachten komen bij deze groep rond het 75ste levensjaar. Bij laaggeschoolden is dat eerder. Het verlengen van die gezonde periode levert grote maatschappelijke baten op,’ zegt Bultje.

HANNN is een netwerkorganisatie. HANNN voert niet zelf uit, maar brengt organisaties met elkaar in contact. Er wordt vooral heel veel kennis gedeeld. Bijvoorbeeld over de rol van serious gaming in het behoud van leefbaarheid in de regio. Door middel van games kunnen ouderen bijvoorbeeld hun evenwicht trainen. Gewoon thuis.

Nick Cramer is bij HANNN leider van het project ‘man-made blue zone’. Die zone bestaat uit een afgebakende regio waar sterk wordt ingezet op een gezond eetpatroon, een actieve leefstijl, een gezonde omgeving, sociale samenhang en zingeving. Ondernemers worden uitgedaagd met nieuwe food-concepten te komen die gezond zijn en lekker. ‘Welke gezonde varianten zijn er bijvoorbeeld voor bestaande ingrediënten? Daar zijn al mooie voorbeelden van,’ zegt Cramer.

Voorwaarde voor een 'man-made blue zone' is dat het gebied enigszins geïsoleerd ligt en er voldoende gezond voedsel voorhanden is. Noord Nederland heeft dat. ‘Gezond leven is er de norm. Het is onderdeel van het normale leven; op school, in de bouw, in de gemeenschap, bij werkgevers, in kerken en organisatie. Kortom, overal. Reden voor HANNN om de 'man-made blue zone' hier te realiseren.’

« Terug

Archief > 2017

Geen berichten gevonden