Deltaplan Noord-Nederland

Nieuwbouw Deinum
Matthijs-CU-Statenfractie VK-79 (2).jpg
Door Matthijs de Vries op 13 juli 2022 om 14:49

Deltaplan Noord-Nederland

De Tweede Kamer heeft in 2020 aan de regering gevraagd om in samenwerking met de regio een Deltaplan van en voor Noord-Nederland op te stellen. Met als doel de bereikbaarheid te verbeteren en het wonen en werken in het noorden te stimuleren. De Lelylijn is een belangrijk onderdeel van het Deltaplan. De Friese partijen willen daar met elkaar het debat over voeren. ChristenUnie is voorstander van de Lelylijn en vindt de zorg dat Fryslân volgebouwd wordt, onterecht.

“De ChristenUnie is trots op onze prachtige en unieke provincie, en daar staan wij voor. In het debat krijgen wij echter het gevoel dat onze unieke provincie en de realisatie van de Lelylijn in combinatie met huizenbouw niet samen kunnen gaan. Het is vaak of - of, een tegenstelling. Maar wat ons betreft is het en - en. Samen zijn wij verantwoordelijk voor een leefbare provincie waar je kan wonen kan werken en kan recreëren.  In de afgelopen jaren heb ik maar al te vaak de Fryske oanpak voorbij zien komen, waarom zou dat nu niet kunnen?”, zegt Statenlid Matthijs de Vries.

De fractie van de ChristenUnie spreekt nogmaals haar steun uit voor de lobby voor de Lelylijn. We zijn blij dat het opgenomen is in het regeerakkoord en dat onze Kamerfractie het onderwerp steeds weer op de agenda plaatst. Er moet nog veel gebeuren maar wij hebben vertrouwen in de realisatie. De Lelylijn kan ons ook nieuwe mogelijkheden brengen zoals: economische ontwikkeling, werkgelegenheid en woningbouw. 

Het hele project is een grote opgave waar we samen aan moeten werken de komende jaren. Uiteraard moeten we daarin goede keuzes maken en luisteren naar de eigen inwoners. We moeten ook woningen bouwen voor onze eigen jeugd en dat doen naar aard en schaal, en ons MKB versterken, want dat is per slot van rekening onze grootste werkgever.

Labels: , ,