ChristenUnie dringt aan op natuurvisie

werkbezoek Lauwersmeer 2014 3woensdag 23 november 2016 10:39

Fryslân moet snel aan de slag met een natuurvisie die helder maakt wat de Provincie vindt van bijvoorbeeld biodiversiteit, nationale landschappen en karakteristieke zaken als duisternis en stilte. Dat vindt Richard Klerks, Statenlid voor de ChristenUnie. Fryslân kiest er nu voor de natuurvisie onderdeel te laten zijn van de Omgevingsvisie. Volgens Klerks is dat onvoldoende.

De Staten van Fryslân debatteerden woensdag 23 november over een provinciale verordening volgend op de landelijke nieuwe Natuurwet. Daarin wordt een aantal taken naar de provincie gedelegeerd. Dat betreft bijvoorbeeld een deel van de jacht. De provincie kan vrijstellingen geven wanneer er sprake is van schade door dieren. Dat staat in de provinciale verordening.

De nieuwe natuurwet heeft als doel biodiversiteit te beschermen, verantwoordelijkheden te decentraliseren en regels te vereenvoudigen.

De ChristenUnie vindt dat in de uitvoering van de Natuurwet sprake moet zijn van vertrouwen. Bijvoorbeeld als het gaat om de jacht. ‘In de wet staat dat jagers moeten rapporteren hoeveel dieren ze hebben gedood in het totale werkgebied. Dat is van belang voor de wildstand. Jagers gaan in het voorjaar ook het veld in om tellingen te doen. Met die tellingen wordt bepaald wat een goede wildstand is voor de verschillende soorten. De provincie wil nu dat naast rapportage over het aantal dieren ook datum, tijdstip en locatie vermeld moeten worden. Dat gaat ons te ver. Als dat nodig is, bijvoorbeeld in een geval van schadebestrijding, dan moet dat. Maar om dat voor alle jacht te vereisen is geen vereenvoudiging van regels, maar juist een verzwaring ervan.’

Richard Klerks diende samen met GrienLinks, D66 en de PvdA een motie in om de natuurvisie in 2017 te bespreken.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2016 11-23 Motie bouwsteen Natuurvisie medio 201712,6 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2016

Geen berichten gevonden